CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناسایی و توجه به بهسازی بافت فرسوده ی شهری با بررسی شاخص های قدمت و کیفیت ساختمان ها (مطالعه موردی : شهرک گویم، منطقه ۱۰ شهرداری شیراز)

عنوان مقاله: شناسایی و توجه به بهسازی بافت فرسوده ی شهری با بررسی شاخص های قدمت و کیفیت ساختمان ها (مطالعه موردی : شهرک گویم، منطقه ۱۰ شهرداری شیراز)
شناسه ملی مقاله: HAMYARCONF18_021
منتشر شده در هجدهمین همایش ملی جغرافیا و محیط زیست در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

حامد خردمندی - کارشناس فنی و شهرسازی منطقه هفت، شهرداری شیراز
مریم رحیمی - کارشناس فنی و شهرسازی منطقه ده، شهرداری شیراز
فرنگیس کریم زاده - کارشناس مالی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری ، شهرداری شیراز

خلاصه مقاله:
مسئله ی فرسودگی و نوسازی بافت های فرسوده در دهه ی گذشته، کمابیش در تمام شهرهای کشور مطرح شده است. چرخه ی بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده ی شهری، از شناسایی درست محدوده و تفکیک آنها به محله های فرسوده آغاز می شود. شناسایی و رتبه بندی بلوک های فرسوده شهری، به عنوان گام اول نوسازی، یک ابزار مهم برای مدیریت شهری جهت برنامه ریزی منابع و سرمایه گذاری در نوسازی شهری است. هدف از این پژوهش، مطالعه ی نمونه ای محدوده ی شمال غربی منطقه ۱۰ شهرداری شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد، شاخص های شناسایی میزان فرسودگی در آن، استخراج و نقشه های خروجی برای تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های بعدی مورد استفاده قرار بگیرد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است؛ و تلاش می گردد با استفاده از دو ویژگی قدمت و کیفیت ابنیه بافت های فرسوده شناسایی گردند. این پژوهش از نظر هدف تحقیق، کاربردی توسعه ای و روش آن توصیفی تحلیلی است و در روند تحلیل ها از فرآیند تحلیل فضایی استفاده شده است. در این پژوهش از نرم افزاری Excel، Arc GIS و Google earth استفاده شده است. ۵۷۷۰ قطعه در در این حوزه شهری شناسایی و اطلاعات آنها جمع آوری و ثبت گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وضعیت قطعات این حوزه بر حسب عمر بنا نشانگر آن است ۵۶ درصد قطعات با عمر کمتر از ۲۰ سال دارند و ۲۸درصد قطعات بالای ۳۰ عمر دارند و ۱۰ درصد قطعات نیز زمین و فضای باز می باشند، بنابراین حدود ۳۰ درصد قطعات از لحاظ قدمت یا عمر ساختمانی جزء بافت های فرسوده محسوب می شوند. از لحاظ کیفیت ساختمانی نیز در این شهرک ۵۴ درصد قطعات کیفیت ساختمان مناسب دارند و ۴۶ درصد قطعات، کیفیت مناسب ندارند و جزء بافت فرسوده محسوب می شوند.

کلمات کلیدی:
GIS، قدمت ساختمان، بافت فرسوده، شهرداری شیراز، منطقه ۱۰شهرداری شیراز،

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1766838/