CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین زمان بهینه برای پیوند سرشاخه کاری درختان زیتون (.Olea europaea L) در مناطق مختلف ایران

عنوان مقاله: تعیین زمان بهینه برای پیوند سرشاخه کاری درختان زیتون (.Olea europaea L) در مناطق مختلف ایران
شناسه ملی مقاله: JR_SPJ-39-1_001
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

فریدون عجم گرد - استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
محمدرضا تسلیم پور - مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
ابوالمحسن حاجی امیری - مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
مجید گلمحمدی - استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.
علیرضا شفیعی زرگر - استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
روح اله یاوری نژاد - کارشناس، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
اکبر اسماعیلی - کارشناس، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.

خلاصه مقاله:
این پژوهش به منظور تعیین زمان بهینه برای پیوند سرشاخه­کاری درختان کم بار زیتون با استفاده از پیوندک دو رقم در شش استان فارس، خوزستان، کرمانشاه، لرستان، ایلام و قزوین در سال­های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ اجرا شد. طرح آزمایشی کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با عامل زمان پیوند در پنج سطح (اول شهریور، ۱۵ شهریور، اول مهر، ۱۵ مهر و اول آبان در خوزستان، ایلام، لرستان، فارس و کرمانشاه) در کرت های اصلی وعامل رقم در دو سطح (کنسروالیا در کلیه مناطق + یک رقم سازگار برای هر منطقه) در کرت های فرعی و در سه تکرار بود. در استان قزوین عامل زمان پیوند در شش سطح (چهار زمان پیوند در فصل بهار از ابتدای اردیبهشت به فاصله ۱۵ روز و دو زمان پیوند در پاییز در اواسط مهر و اوایل آبان) بود. درصد موفقیت پیوند و روند رشد رویشی پیوندک­ها یادداشت برداری شد. نتایج نشان داد که در استان خوزستان اواسط مهر به طور معنی دار (P ≤۰.۰۱)  در مقایسه با سایر زمان های پیوند، زمان بهینه برای پیوند سرشاخه­کاری درختان زیتون بود، و پیوندک­های رقم کنسروالیا در مقایسه با پیوندک­های رقم آوان قدرت رشد بیشتری داشتند. در استان ایلام بیشینه موفقیت پیوند در نیمه دوم مهر بدست آمد. در استان لرستان میزان موفقیت پیوند سرشاخه­کاری با استفاده از پیوندک ارقام کنسروالیا و آمیگدالولیا در نیمه اول مهر به ترتیب ۸۸ و ۸۰ درصد بود. در استان فارس میزان موفقیت پیوند در نیمه اول مهر با استفاده از رقم آمیگدالولیا ۸۰ درصد بود، اما سرعت و قدرت رشد رویشی پیوندک کنسروالیا بیشتر بود. در استان کرمانشاه نتایج نشان داد که در طول شهریور و اوایل مهر، موفقیت پیوند بطور معنی داری (P ≤۰.۰۵) برتری داشت. در استان قزوین بیشترین میزان موفقیت پیوند سرشاخه کاری در ۲۰ اردیبهشت با ۷۵ تا ۹۴ درصد بود. در این استان نیز پیوندک­های رقم کنسروالیا رشد رویشی رشد بیشتری داشتند.

کلمات کلیدی:
زیتون, پیوندک, میزان موفقیت پیوند, رشد رویشی پیوندک, سرعت رشد

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1791284/