CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تبیین تحولات کارکردی روستاها و گذار از اقتصاد کشاورزی به گردشگری با تاکید بر نظریه چرخه حیات (مطالعه موردی: دهستان فیروزجاه- شهرستان بابل)

عنوان مقاله: تبیین تحولات کارکردی روستاها و گذار از اقتصاد کشاورزی به گردشگری با تاکید بر نظریه چرخه حیات (مطالعه موردی: دهستان فیروزجاه- شهرستان بابل)
شناسه ملی مقاله: JR_GEOIAU-4-3_006
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمدرضا رضوانی - استاد دانشکده جغرافیا و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران
سیدحسن مطیعی لنگرودی - استاد دانشکده جغرافیا و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران
فاطمه محمدزاده لاریجانی - کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
چکیده     مناطق روستایی تحت تاثیر فرایندهای جهانی، ملی و منطقه ای همواره در معرض تغییر قرار داشته و این تغییرات ساختار و کارکرد روستاها را متحول نموده است. در این راستا شناخت تحولات کارکردی مناطق روستایی و تبیین عوامل موثر بر آن و نیز ساماندهی و هدایت این تحولات در راستای توسعه پایدار روستایی و تقویت پیوندهای روستایی- شهری بسیار ضروری بوده و از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف مقاله حاضر تبیین تغییر کارکردی روستاها با استفاده از نظریه چرخه حیات است. محدوده انجام تحقیق، دهستان فیروزجاه در شهرستان بابل(استان مازندران)است، روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی است که داده های مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی با در نظر گرفتن سه جامعه آماری، ساکنان محلی، گردشگران و مسئولین محلی جمع آوری شده است. روش نمونه گیری پژوهش حاضر، تصادفی و برای تعیین حجم نمونه از روش کوکران استفاده شده است. نتایج به دست آمده بر اساس آزمون T نشان دهنده تضعیف فعالیت های بخش کشاورزی و به تبع آن مهاجرت و تخلیه جمعیتی روستاها در چند دهه گذشته است که روستاها قبل از ورود به مرحله نابودی، با گسترش فعالیت های گردشگری و تفریحی در بویژه در ده اخیر متحول شده و تجدید حیات دوباره یافته اند.

کلمات کلیدی:
واژگان کلیدی: تغییرات کارکردی, کشاورزی, گردشگری, نظریه چرخه حیات, شهرستان بابل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1794281/