CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی ضریب استهلاک نور و ساختار کانوپی ارقام رقیب و غیررقیب برنج (Oryza sativa L.) در رقابت با علف هرز سوروف (Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv.)

عنوان مقاله: بررسی ضریب استهلاک نور و ساختار کانوپی ارقام رقیب و غیررقیب برنج (Oryza sativa L.) در رقابت با علف هرز سوروف (Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv.)
شناسه ملی مقاله: JR_EJCP-2-3_005
منتشر شده در در سال 1388
مشخصات نویسندگان مقاله:


خلاصه مقاله:
این آزمایش، مقایسه ضریب استهلاک نور و ساختار کانوپی ارقام رقیب و غیررقیب برنج در برابر علف هرز سوروف بود. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی ۱۳۸۶-۱۳۸۵ در ایستگاه تحقیقاتی برنج کشور- تنکابن، واقع در استان مازندران، انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در ۴ تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ۷ رقم برنج (شامل دیلمانی، خزر، سپیدرود، نعمت، درفک، فجر، شیرودی) و ۳ لاین (۸۳۰، ۸۴۱ و ۸۴۳) بود که در شرایط آلوده و عاری از علف هرز سوروف کشت شدند. ارقام مختلف برنج با تراکم توصیه شده برای هر کدام نشاء شدند و تراکم سوروف نیز ۲۰ بوته در مترمربع در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ضریب استهلاک نور در رقم خزر (غیررقیب) بیشتر از ضریب استهلاک نور در لاین ۸۴۳ (رقیب) بود. با بررسی توزیع عمودی وزن خشک و سطح برگ در رقم خزر و لاین ۸۴۳ مشخص شد که میزان تجمع ماده خشک و نیز میزان سطح برگ در تمامی لایه های مورد بررسی در لاین ۸۴۳ بیشتر از رقم خزر، هم در شرایط رقابت و هم در شرایط بدون رقابت بود. همچنین در شرایط رقابت با سوروف سطح برگ و ماده خشک بیشتری به لایه های بالایی کانوپی اختصاص یافت که این امر در لاین ۸۴۳ نسبت به رقم خزر مشهودتر بود. از طرف دیگر، میزان تجمع ماده خشک و میزان سطح برگ سوروف در تداخل با لاین ۸۴۳ کمتر از میزان تجمع ماده خشک و میزان سطح برگ سوروف در تداخل با رقم خزر بود.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1804030/