CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پایا، هیبرید جدید ذرت با مقاومت نسبی به بیماری سیاهک و عملکرد دانه و علوفه مناسب

عنوان مقاله: پایا، هیبرید جدید ذرت با مقاومت نسبی به بیماری سیاهک و عملکرد دانه و علوفه مناسب
شناسه ملی مقاله: JR_RAFHC-11-2_007
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمدرضا شیری - دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
رجب چوکان - استاد، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
مجید زمانی - استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
فرهاد عزیزی - استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
افشار استخر - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، زرقان، ایران.
افشین مساوات - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
محمد برزگری - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
غلامرضا افشارمنش - دانشیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.
شراره فارغی - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
علی شیرخانی - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
مسعود محسنی - مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
عزیز آفرینش - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
حسین حدادی - مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
سعید خاوری خراسانی - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
کامران انوری - محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.
همایون دارخال - مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
ثریا قاسمی - استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
حمید نجفی نژاد - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.
بهنام زند - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.
افشین روزبهانی - محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.
مهدی متقی - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.
علی ماهرخ - استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
صمد مبصر - مربی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

خلاصه مقاله:
هیبرید ذرت سینگل کراس پایا حاصل تلاقی K۴۷/۲-۲-۱-۲-۲-۱-۱-۱×K۱۸ می باشد. این رقم در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی سال ۱۳۹۲ در چهار منطقه با عملکرد دانه ۱۱/۴۷ تن در هکتار، در آزمایش نیمه نهایی سال۱۳۹۳در هفت منطقه با میانگین عملکرد دانه ۱۰/۵۸ تن در هکتار، در آزمایش نهایی سالهای ۱۳۹۴و ۱۳۹۵ در۱۳ منطقه با میانگین عملکرد دانه ۱۰/۹۶ تن در هکتار و در آزمایش نهایی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در۱۰ منطقه، با میانگین عملکرد دانه۱۱/۳۳ تن در هکتار برتری خود را در مقایسه با شاهد سینگل کراس ۷۰۴ به ترتیب با میانگین عملکرد دانه ۹/۳۴، ۹/۴۶، ۱۰/۷۲و ۱۱/۰۴  تن در هکتار در آزمایش های مقایسه عملکرد مقدماتی، نیمه نهایی، نهایی سال های ۱۳۹۴و ۱۳۹۵و نهایی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ نشان داد. در آزمایشات تحقیقی- ترویجی در هشت منطقه، هیبرید جدید با متوسط عملکرد دانه ۹/۹۸ تن درهکتار، در مقایسه با رقم شاهد ۷۰۴ با عملکرد دانه۸/۵۰ تن درهکتار، ۱۷/۴۱ درصد افزایش عملکرد دانه نسبت به رقم شاهد نشان داد. نتایج آزمایش نهایی مقایسه عملکردعلوفه طی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در پنج منطقه نشان داد که هیبرید پایا با بالاترین میانگین عملکرد علوفه تر با ۸۰/۱ تن درهکتار، نسبت به رقم شاهد ۷۰۴ با میانگین تولید ۷۵/۹ تن درهکتار برتری داشت. ارزش نسبی علوفه(RFV) در هیبرید پایا (۲۵۰/۷) به مراتب بیشتر از هیبرید شاهد ۷۰۴ (۱۷۹/۵) بود. در آزمایش های تحقیقی- ترویجی انجام شده در سال ۱۳۹۶ در مناطق کرمانشاه، روانسر و مرودشت، هیبرید پایا با عملکرد علوفه تر ۹۳/۸۵ تن درهکتار نسبت به رقم شاهد ۷۰۴ با عملکرد علوفه ۷۵/۸۷ تن در هکتار، به میزان۲۶۱۳ درصد برتری داشت. هیبرید جدید در مقایسه با هیبرید ۷۰۴، از نظر عملکرد، پایداری و همچنین سرعت کاهش رطوبت دانه بعد از رسیدگی فیزیولوژیکی برتری داشت و مهم ترین مزیت آن مقاومت نسبی به بیماری سیاهک و آلودگی کمتر آن در مقایسه با هیبرید حساس ۷۰۴ بود. همچنین واکنش هیبرید جدید پایا و شاهد ۷۰۴ به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال نیمه مقاوم می باشد. به طورکلی هیبرید پایا مناسب کشت برای مناطق کرج، شیراز، مشهد، کرمانشاه، مغان، میاندوآب، دزفول، ارزوئیه کرمان و جیرفت می باشد.

کلمات کلیدی:
پوسیدگی فوزاریومی, رطوبت دانه, سیاهک معمولی, سینگل کراس

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1820391/