CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پارس، رقم جدید شبدر ایرانی مناسب مناطق سرد و معتدل

عنوان مقاله: پارس، رقم جدید شبدر ایرانی مناسب مناطق سرد و معتدل
شناسه ملی مقاله: JR_RAFHC-11-1_004
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد زمانیان - دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
محمد شاهوردی - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بروجرد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران.
محمود نصرالهی - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بروجرد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران.
حسین خدادادی - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهار ومحال بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.
علیرضا طالب نژاد - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.
شیرین یغموری - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.
محمد رضا عباسی - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
مرتضی رضایی - استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
علیرضا آقاشاهی - دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
علی مصطفی طهرانی - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
احمد میرهادی - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
حسین غلامی - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
داوود ابراهیمی - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

خلاصه مقاله:
افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه، تنوع بالا در بین توده ها ی بومی شبدر ایرانی و عدم رقم ثبت شده ازاین توده ها ضرورت معرفی ارقام جدیدی از شبدر در کشور را نشان می دهد. رقم پارس به روش انتخاب لاین خالص طی یک دوره ۱۳ ساله در سال ۱۳۷۸ از بین ۲۲ توده بومی شبدر ایرانی کشور انتخاب و معرفی شد. در سال های۸۱ - ۱۳۷۹ بذور توده ها ی اولیه کشت گردیده و تک بوته های برتر هر توده در مقایسه با توده بومی بالاده کازرون انتخاب شده و سپس تک بوته های انتخابی در قالب ۱۵۰ لاین برتر در سال ۸۲-۱۳۸۱ در قالب طرح آلفا لاتیس مقایسه مقدماتی شدند. لاین های برتر منتخب طی سال های ۸۵ -۱۳۸۳در سه منطقه کرج، شهرکرد و بروجرد در قالب یک طرح مقایسه عملکرد نیمه نهایی مقایسه شدند. رقم جدید، سپس در تعیین ارزش زراعی تعداد ۱۵ لاین برتر انتخاب شده از مرحله قبل همراه با شاهد در یک طرح سازگاری در پنج منطقه کرج، بروجرد، شهرکرد، اراک و سنندج در سال های زراعی ۸۷-۱۳۸۵ مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی واکنش لاین های انتخابی شبدر ایرانی نسبت به زنگ و لکه سیاه شبدر در سال زراعی ۸۷- ۱۳۸۶ در بروجرد در شرایط آلودگی طبیعی در شرایط مزرعه انجام شد. آزمایش تعیین کیفیت و ارزش غذایی لاین های انتخابی در سال زراعی۸۹-۱۳۸۷ در کرج انجام شد. نتایج آزمایشهای مربوط به کیفیت نشان داد که لاین امیدبخش شبدر ایرانیKPC-EqlidFars-۷۸-۴ با ۹/۱۹ درصد پروتئیین نسبت به شاهد برتری داشت. در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ آزمایش تحقیقی–ترویجی مقایسه عملکرد علوفه لاین­ های امیدبخش شبدر ایرانی KPC-EqlidFars-۷۸-۴ در مقایسه با توده محلی به اسم هرندی در بروجرد اجرا گردید. نتایج نشان داد لاین KPC-EqlidFars-۷۸-۴ در شرایط زارعین با داشتن عملکرد ۷۲/۶۵ تن در هکتار علوفه تر و ۱۱/۵۶ تن در هکتار علوفه خشک به ترتیب با ۱۰/۶۰ و ۱۲/۲۰ درصد نسبت به توده های بومی (شاهد) برتر بود. استفاده بهینه از بارندگی های بهاره به علت سرعت رشد بالا و امکان برداشت مکانیزه، فرم ایستاده و ارتفاع بیشتر، زودرسی و دوره رشد کوتاه تر و در نتیجه تعداد آبیاری کمتر در یک فصل رشد، پتانسیل بالای عملکرد علوفه به خصوص در اوایل فصل و تحمل به بیماری های زنگ و لکه سیاه نسبت به توده بومی، از جمله صفات مهم رقم جدید یرای معرفی آن بود.

کلمات کلیدی:
انتخاب, آزمایشات سازگاری, شبدر, لاین, علوفه و رقم

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1820401/