CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر کاهش آسیب ها و پیامدهای منفی زلزله با تاکید بر رویکرد مدیریت بحران (مطالعه موردی: شهر اردبیل)

عنوان مقاله: شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر کاهش آسیب ها و پیامدهای منفی زلزله با تاکید بر رویکرد مدیریت بحران (مطالعه موردی: شهر اردبیل)
شناسه ملی مقاله: JR_MAGIG-21-78_008
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

اکبر صمدی - دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران.
رفعت شهماری اردجانی - استادیار گروه جغرافیا، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
علیرضا پورشیخیان - استادیار گروه جغرافیا، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
سیده صدیقه حسنی مهر - دانشیار گروه جغرافیا، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
حسین اصغری - استادیار گروه جغرافیا، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران

خلاصه مقاله:
با توجه به غیرمترقبه بودن حوادث طبیعی به ویژه زلزله و نیاز به اتخاذ تصمیمهای راهبردی، دانشی تحت عنوان مدیریت بحران در راستای کاهش میزان خسارت ها و تلفات انسانی در زمان بروز بلایای طبیعی مطرح شده است. با توجه به نقش مدیریت بحران در کاهش اثرات مخاطرات، تحقیق حاضر با هدف شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر کاهش آسیب ها و پیامدهای منفی زلزله با تاکید بر رویکرد مدیریت بحران در شهر اردبیل نگارش شده است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر کاربردی با ماهیت آینده پژوهی بوده که به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع در نرم افزار MICMAC استفاده شده است. همچنین اطلاعات تحقیق حاضر با بهره گیری از روش دلفی نخبگان و مدیران شهری (۱۵ نفر متخصص حوزه ی مدیریت بحران) گردآوری گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین تاثیرگذاری در بین مولفه های (پیشران های) اصلی مورد بررسی بر سایر مولفه ها در راستای کاهش آسیب ها و پیامدهای ناشی از زلزله با تاکید بر مدیریت بحران در شهر اردبیل مربوط به مولفه های مدیریتی و بیشترین تاثیرپذیری نیز مربوط به مولفه های اجتماعی می باشد. همچنین در بین مولفه های فرعی بیشترین تاثیرگذاری مربوط به مولفه های وجود انسجام و یکپارچگی در نظام مدیریتی شهر برای مواجهه با مخاطرات طبیعی همچون زلزله، وجود نظام های اطلاعاتی پویا در مورد انواع مخاطرات به ویژه زلزله و حمایت از فرهنگ نوآوری و خلاقیت در راستای مدیریت بحران شهری در ابعاد پیشگیری، آمادگی، مواجهه و توانمندسازی بوده است. نتایج تحقیق نیز حاکی از آن است که با توجه به وضعیت موجود سیستم مدیریت بحران شهر اردبیل در راستای کاهش آسیب ها و پیامدهای ناشی از زلزله و کمبود مولفه های کلیدی و استراتژیک تاثیرگذار در راستای توسعه ی سیستم، آینده ی مدیریت مدیریت بحران در شهر اردبیل ناپایدار خواهد بود.

کلمات کلیدی:
زلزله, آسیب پذیری, مدیریت بحران, اردبیل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1825172/