تثبیت و جامدسازی خاک آلوده به سرب با سیمان منیزیم فسفات و سیمان پرتلند
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 114
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-8-3_003
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1402
Abstract:
زمینه و هدف: تثبیت و جامدسازی فرایندی کاربردی و کم هزینه در کاهش نشت فلزات سنگین از خاک آلوده می باشد. همیندکننده های معدنی مانند سیمان منیزیم فسفات و سیمان پرتلند بطور عملیاتی و در مقیاس بزرگ در این فرایند قابل استفاده می باشند. در این مطالعه کارایی سیمان منیزیم فسفات و سیمان پرتلند در تثبیت و جامدسازی با یکدیگر مقایسه می شوند.
مواد و روش ها: در این مطالعه خاک مورد استفاده با غلظت های ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۵۰۰۰ گرم سرب بر کیلوگرم خاک، آلوده شد. سپس از سیمان منیزیم فسفات و سیمان پرتلند با نسبت وزنی سیمان به خاک خشک برابر ۲۵%و %۵۰ برای تثبیت و جامدسازی خاک آلوده به فلز سرب استفاده شد. سپس ملات خاک و سیمان با آب دوبار تقطیر با نسبت وزنی سیمان به آب برابر ۵/۰ آماده شد. نمونه های ساخته شده پس از نگهداری به مدت ۷ و ۲۸ روز مورد آزمایش مقاومت فشاری، روش استخراج ویژه سمیت (TCLP)، گیرش اولیه و نهایی و پراش اشعه ایکس(XRD) قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که استفاده از سیمان منیزیم فسفات به جای سیمان پرتلند سبب کاهش غلظت سرب در شیرابه TCLP، کاهش زمان گیرش و افزایش ظرفیت بافری و تشکیل کریستال های حاوی سرب در نمونه می شود. بطوریکه در نمونه های ۲۸ روزه حاوی خاک با غلظت سرب mg/kg ۵۰۰۰ و نسبت وزنی سیمان به خاک برابر ۵۰% و ۲۵% غلظت سرب در شیرابه TCLP نمونه تثبیت شده با سیمان منیزیم فسفات بترتیب برابر mg/L ۴۱/۰ و mg/L ۱۵/۱ و در نمونه های تثبیت شده با سیمان پرتلند بترتیب برابر mg/L ۹۲/۴ و mg/L ۰۴/۱۲ بود. هرچند که استفاده از این نوع سیمان به جای سیمان پرتلند سبب کاهش مقاومت فشاری ۷ و ۲۸ روزه شد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از سیمان منیزیم فسفات به جای سیمان پرتلند در فرایند تثبیت و جامدسازی خاک آلوده سبب کاهش نشت فلزات سنگین به محیط زیست، کاهش زمان گیرش و در نتیجه کاهش هزینه نگهداری، وسایل و تجهیزات خواهد شد.
Keywords:
Authors
محمد جواد ذوقی
Assistant Professor, Department of Civil Engineering, Faculty of Engineering, University of Birjand, Birjand, Iran
محمد رضا دوستی
Associate Professor, Department of Civil Engineering, Faculty of Engineering, University of Birjand, Birjand, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :