زمان و هویت در داستان های هوشنگ گلشیری از منظر نقد مضمونی
عنوان مقاله: زمان و هویت در داستان های هوشنگ گلشیری
از منظر نقد مضمونی
شناسه ملی مقاله: JR_LCQFN-9-33_005
منتشر شده در در سال 1395
شناسه ملی مقاله: JR_LCQFN-9-33_005
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:
معصومه حامی دوست - daneshgahe Gilan
خلاصه مقاله:
معصومه حامی دوست - daneshgahe Gilan
زمان از خصیصههای اصلی نقد ادبی و رمان قرن بیستم است. ژرژ پوله (۱۹۰۲-۱۹۹۹م) از منتقدان بزرگ نقد مضمونی، بنیان آراء انتقادی-فلسفیاش را به مقولهی زمان اختصاص میدهد و میکوشد تا از خلال تصاویر نویسندگان به تشریح درک آنان از زمان بپردازد. هوشنگ گلشیری از جمله داستان نویسان مدرن ایران است که در روایت داستانهایش، به ترسیم هویت انسان هم عصر خود و درک او از زمان میپردازد. شخصیتهای داستانی او هر کدام به نوعی با زمان درگیرند.
مقالهی حاضر بر اساس نگرش پوله و با رویکرد تحلیلی- توصیفی به درک شخصیتهای داستانی گلشیری از لحظه میپردازد. مفهوم فضاهای شخصی در داستانهای او با ادراک لحظهی گذرای حال مرتبط است و با تصاویری چون ایستادن افراد در صفهای طولانی، هم قدم شدن راوی با آنان، سفر، گام زدنها و شمردن نقطههای متوالی به ایجاد ادراک متقاطع شخصیتها از زمان میپردازد. علاوه بر این سرریز شدن گذشته در قالب تداعی صداها و تصاویر در لحظهی حال ویژگی دیگر چنین زمانی است و خصلتی جاودانه به لحظات میدهند. طرحهای تکه تکه و ناتمامی که در داستانهای گلشیری به شکل نمادهایی چون ریزش مداوم و یکنواخت فوارهها، تکه تکه شدن و شکستن موجهای حوض از آن یاد میشود در عین اشاره به گذرایی لحظه، طرحی از معنای ذاتا پایان ناپذیر آن است. از اینرو تکرارها، یادآوریها و حتی فراموش کردنهای افراد رکن اصلی کشف هویت آنان و درکشان از لحظه محسوب میشود.
کلمات کلیدی: thematic criticism, Time, Identity, Georges Poulet, Hushang Golshiri, نقد مضمونی, ژرژ پوله, هوشنگ گلشیری, زمان, هویت
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1835971/