تاثیر جدایه های قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana (Bals. Criv.) Vuill روی بقا و فراسنجه های رشد جمعیت شته Myzocallis coryli Goetze
Publish place: Forest Research and Development، Vol: 9، Issue: 1
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 83
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFRD-9-1_009
تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1402
Abstract:
این بررسی برای تعیین تاثیر دوجدایه از قارچ Beauveria bassiana (Bals. Criv.) Vuill روی زندهمانی و فراسنجههای رشد جمعیت شته فندق (Myzocallis coryli Goetze) از مهمترین آفات فندق انجام شد. اثر غلظت کمکشنده LC۳۰ روی رشد، تولیدمثل و شاخصهای جدول زیستی باروری شته مومی فندق، در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. مقدار کشندگی جدایهها IRAN۴۲۹ و Z-۱ با LC۵۰ برابر با ۱۰۴×۸۶/۹ و ۱۰۶×۰۳/۱ کنیدیدرمیلیلیتر بهدست آمد. تیمارهای قارچ در مقایسه با شاهد موجب کاهش معنیدار طول دوره پورگی، طول عمر و باروری شته بالغ شد (۰۵/۰ P<). نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) شته فندق در غلظت کم کشنده جدایههای IRAN۴۲۹ و Z-۱ بهترتیب معادل ۱۵/۰ و ۱۶/۰ ماده/ماده/روز بهدست آمد که در مقایسه با شاهد (۱۸/۰ ماده/ماده/روز) بهطور معنیداری کاهش نشان داد. طول عمر در تیمار IRAN۴۲۹ (۷۵/۳۱ روز) و Z-۱ (۴۵/۳۹ روز) نسبت به شاهد (۵۰/۴۳ روز) تفاوت معنیدار نشان داد. پورهزایی (Fecundity) شته فندق در IRAN۴۲۹، Z-۱ و شاهد بهترتیب برابر با ۷۵/۳۱، ۴۵/۳۹ و ۴۱/۷۸ (پوره/ماده) است که اختلاف معنیداری با همدیگر دارند. نرخ متناهی جمعیت (λ) در دو جدایه IRAN۴۲۹ و Z-۱ بهترتیب برابر با ۱۷/۱ و ۱۷/۱ ماده/روز نسبت به شاهد ۱۹/۱ ماده/روز کاهش نشان دادند. نتایج این بررسی نشان داد با توجه به تاثیر قابل توجه قارچهای بیمارگر در غلظت کمکشنده روی شاخصهای بقاء و تولیدمثل شته، میتوان در تدوین برنامههای مدیریت تلفیقی و بیولوژیک آفات هدف مورد استفاده قرار داد.
Keywords:
Authors
samaneh akbari
دکتری حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
Shahram Aramideh
دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :