CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدل سازی پراکنش بلوط ایرانی در جنوب غرب ایران بر اساس روش مبتنی بر حضور حداکثر آنتروپی

عنوان مقاله: مدل سازی پراکنش بلوط ایرانی در جنوب غرب ایران بر اساس روش مبتنی بر حضور حداکثر آنتروپی
شناسه ملی مقاله: JR_JFRD-8-2_001
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

Shirin Mahmoodi - دکتری، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
Kourosh Ahmadi - دکتری اکولوژی جنگل، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
Mahdi Zahravi - استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
Omid Karami - کارشناس، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام، ایلام، ایران

خلاصه مقاله:
آگاهی از پویایی و پراکنش مکانی گونه­های گیاهی یک استراتژی مهم برای حفاظت از تنوع زیستی است. مدل­سازی پراکنش گونه­های گیاهی یکی از روش­های مهم در این زمینه است که از شاخص­های مناسب برای تشخیص روابط متغیرهای مختلف زیست­محیطی و ارزیابی مطلوبیت زیستگاه برای یک گونه خاص استفاده می­کند. در این بررسی برای شناسایی مناطق مناسب برای حضور گونه بلوط ایرانی که یکی از مهم­ترین گونه­های درختی در جنگل­های زاگرس در ایران است، از مدل پراکنش گونه­ای حداکثر آنتروپی استفاده شد. از ۱۶ متغیر محیطی شامل متغیرهای توپوگرافی، اقلیمی و خاکی به­عنوان متغیرهای مستقل و نقاط حضور گونه بلوط ایرانی به­عنوان متغیر پاسخ استفاده شد. برای ارزیابی مدل از معیار سطح زیر منحنی (AUC) استفاده شد. برای تعیین و ارزیابی اهمیت متغیرهای محیطی از روش جک­نایف (Jackknife) استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) دارای کارایی بالایی با مقدار سطح زیر منحنی (AUC) ۹۸/۰ بود و متغیرهای متوسط دمای سالیانه، ارتفاع، و بارندگی در چارک مرطوب سال اهمیت بیشتری دارند. همچنین متغیرهای جهت وNDVI  کمترین اهمیت را در ساخت مدل داشتند. همچنین در این پژوهش نقشه مطلوبیت رویشگاه گونه بلوط ایرانی در منطقه مورد بررسی تهیه شد که می­تواند یک منبع مطمئن برای مدیران در امر برنامه­ریزی برای حفاظت و احیای جنگل­های تخریب شده در منطقه مورد بررسی باشد.

کلمات کلیدی:
پراکنش جغرافیایی, جک نایف, دینارکوه, آشیان اکولوژیک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1840219/