CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تبیین جامعه شناختی مصادیق قرآنی عدالت اجتماعی از دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیرالمیزان

عنوان مقاله: تبیین جامعه شناختی مصادیق قرآنی عدالت اجتماعی از دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیرالمیزان
شناسه ملی مقاله: JR_JOSSI-16-60_009
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد رشیدی - دانشجوی دکتری رشته علوم قرآن وحدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
سیدمحمد ایازی - استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول). E- mail: m.ayazi@srbiau.a
سید محمد باقری حجتی - استاد تمام گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مهدی مهریزی - دانشیار گروه علوم قران و حدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
حوزه جامعه شناختی عدالت اقتصادی یکی از مهم ترین و آشکارترین حوزه های عدالت اسلامی است که قرآن در ضمن آیات مختلفی طرح کرده است. حوزه اجتماعی عدالت اقتصادی در قرآن بر پایه حفظ حریم مالی دیگران و تشویق به کار و برقراری مساوات و برابری در معاملات بنا شده است و در سه مرحله مبدا محور، فرایند محور، نتیجه محور قابل بررسی است. رعایت عدالت اقتصادی جامعه شناختی یکی از زمینه های تعالی و رشد جامعه است که مفسران قرآن کریم اهتمام بالغی در تفسیر این قبیل از آیات نموده اند و سعی کرده اند با تبیین و تفسیر دقیق این آیات ابعاد و شاخصه های نظریه عدالت جامعه­ شناختی  اقتصادی  قرآنی را مشخص کنند. این پژوهش   به روش تحلیلی- توصیفی بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی در  تفسیر المیزان به بررسی مصادیق عدالت اجتماعی اقتصادی  در ضمن سه محور مذکور می پردازد و مصادیق عدالت اقتصادی جامعه شناختی را  مورد سنجش و بررسی قرار می دهد و به چگونگی روش مفسر در استخراج مصادیق از آیات قرآن می پردازد. علامه طباطبایی با تکیه بر مفاهیم فلسفی و یا آگاهی از آیین کشورداری و نظام عدلیه الهی به تشریح روشنگرانه و دقیق مصادیق جامعه ­شناختی پرداخته است  و در موارد مورد نیاز، مثال ها  و نمونه های  تاریخی و روایی را در لابه لای تفسیر گنجانده است.

کلمات کلیدی:
قرآن, مصادیق عدالت اقتصادی, تفسیر المیزان, علامه طباطبایی, جامعه شناختی اقتصادی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1853993/