CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ساختارشناسی سنگ ها و مهره های لاجورد شهرسوخته سیستان

عنوان مقاله: ساختارشناسی سنگ ها و مهره های لاجورد شهرسوخته سیستان
شناسه ملی مقاله: JR_RICHT-6-20_003
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

Yassin Sedghi - Ph.D. student, Conservation of Cultural-Historical Objecs, Faculty of Conservation, Art University, Tehran, Iran
Iraj Beheshti - Expert of Research Center for Conservation of Cultural Relics, Research Iinstitute for Cultural Heritage and Tourism, Tehran, Iran.
Mansour Seyed Sajadi - Ph.D in Archeology, Director of Archeological Mission of Shahr-i Sokhta and Dahaneh-ye Gholaman, Sistan va Baluchestan, Iran.

خلاصه مقاله:
یکی از مهم ترین آثار به دست آمده از محوطه باستانی شهرسوخته سیستان سنگ ها و مهره های لاجورد مورداستفاده به عنوان جواهرات و زیورآلات سنگی است که نحوه ساخت و نوع ساختار سنگ های به کاررفته در این آثار همواره یکی از مهم ترین موضوعات باستان شناسی و باستان سنجی در این محوطه است. مهره های لاجورد شهرسوخته در قالب فرم های مختلف عدسی، لوزی، دایره ای و غیره ساخته شده اند که به عنوان جواهرات و زیورآلاتی هم چون: دستبند، پابند، گردنبند و غیره مورداستفاده قرار می گرفته اند. تراش و ساخت این مهره ها به وسیله مته هایی از جنس فلینت صورت می گرفته است. شناخت ساختارشناسی و بررسی کانی شناسی مهره های لاجورد مکشوف از شهرسوخته موضوع اصلی در این پژوهش است. در همین راستا، سعی شده است برای شناخت ساختار مهره ها و سنگ های شهرسوخته با استفاده از روش های آزمایشگاهی-دستگاهی هم چون: پتروگرافی مقاطع نازک، میکروآنالیز پراش انرژی پرتوی ایکس، آنالیز رامان و روش های گوهرشناسی، به بررسی و مطالعه سه نمونه از مهره ها و سنگ های لاجورد باستانی شهرسوخته پرداخته شود. نتایج مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهند که ساختار سنگ های لاجورد شهرسوخته از جنس کانی های لازوریت با درصد بالای ناخالصی های کانی کلسیت است که باعث شده تا از میزان شفافیت و خلوص آن کاسته شود؛ هم چنین مطالعات عنصری نیز نشان دهنده کانی های لازوریت است. مطالعات ساختارشناسی رامان و گوهرشناسی به درستی ساختار، میزان ضریب جذب و وزن مخصوص آن را در ساختار اصلی سنگ لاجورد نشان می دهد. بررسی های شیمیایی و ساختاری، سنگ ها را ازلحاظ ترکیب مشابه به هم نشان می دهند.

کلمات کلیدی:
Stone Jewelries, Lapis Lazuli, Archeaometry,  Shahr-i Sokhta in Sistan, South-east of the Iranian Plateau., سنگ لاجورد, زیورآلات سنگی, آنالیز رامان, پتروگرافی, گوهرشناسی, شهرسوخته سیستان.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1870733/