CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازنگری در روش شناسی پایش محیطی آلودگی هوا در محوطه های میراث صخره ای

عنوان مقاله: بازنگری در روش شناسی پایش محیطی آلودگی هوا در محوطه های میراث صخره ای
شناسه ملی مقاله: JR_RICHT-3-9_006
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

Hamid Fadaei - Ph. D. Student Restoration, Department of Restoration of Historical and Cultural Objects, Institute of Conservation and Restoration, Isfahan University of Arts, Isfahan, Iran
Seyed Mohammad-Amin Emami - Associate Professor, Department of Restoration of Historical and Cultural Objects, Institute of Conservation and Restoration, Isfahan University of Arts, Isfahan, Iran
Ayub Karimi-Jashni - Associate Professor, Department of Restoration, Institute of Archeology and Restoration, Shiraz University of Arts, Shiraz, Iran.

خلاصه مقاله:
میراث صخره ای ایران در میان انواع هنر صخره ای جهان، جایگاه ویژه ای دارد. نمونه هایی از این آثار، نظیر بیستون در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده اند و بسیاری از آن ها همچون نقش رستم در منظر فرهنگی میراث جهانی قرار گرفته اند. ارتباط این آثار با محیط در حال توسعه موجبات تهدید آن ها در معرض فعالیت انسانی، به خصوص در شکل آلودگی محیطی را افزایش داده است. خطرات و تهدید آلاینده های محیطی ایجاد شده در مناطق فوق ناشی از حضور صنایع آلاینده خرد و کلان و به ویژه مجموعه های پتروشیمی می تواند تهدید کننده موضوع یکپارچگی چنین منظرهای فرهنگی قلمداد گردد. به همین دلیل برنامه ریزی جهت پایش دقیق محیطی این آثار ضروری است و در گام نخست، ضرورت دارد روش های مختلف پایش آلاینده های هوایی در میراث صخره ای مورد ارزیابی قرار گیرد. در واقع شیوه های مختلفی از اندازه گیری های محیطی برای ارزیابی شرایط حفاظت میراث صخره ای در ایران و جهان به کار رفته اند. در این میان، روش های پایش را می توان به دو گروه مستقیم و غیرمستقیم دسته بندی نمود. پرسش اصلی پژوهش در زمینه مزایا و معایب هر یک از این دو شیوه جهت انتخاب سامانه مناسب پایش میراث صخره ای است. در این مقاله، پس از گردآوری اطلاعات برآمده از مشاهدات عینی و مطالعات نظری، داده ها از طریق شیوه تجزیه و تحلیل کیفی حاصل آمده است. در این تحقیق با بررسی ویژگی های پایش، شیوه پایش مستقیم جهت شناخت بستر محیطی میراث صخره ای و کنترل آن ضروری تشخیص داده شده است. در این میان تجارب جدید حفاظت در محوطه های تاریخی می تواند نگرانی در مورد محدودیت مربوط به ایجاد زیرساخت های انرژی را برطرف نموده و هزینه پایش ممتد میراث صخره ای را کاهش دهد؛ لذا نتایج حاصل، علاوه بر دارا بودن ارزش های بنیادی و نظری، کاربردی نیز خواهند بود.

کلمات کلیدی:
Rocky Heritage, Air Pollution, Environmental Monitoring, Naqsh-e Rostam., میراث صخره ای, آلودگی هوا, پایش محیطی, نقش رستم.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1870950/