CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ردیابی آفت کش دیازینون در آب و خاک شالیزارهای استان مازندران با استفاده از Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS)

عنوان مقاله: ردیابی آفت کش دیازینون در آب و خاک شالیزارهای استان مازندران با استفاده از Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS)
شناسه ملی مقاله: JR_SRBAU-21-1_006
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

شینا انصاری همدانی - دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
رضا ارجمندی - هیئت علمی گروه مدیریت محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
سعید متصدی زرندی - هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
محمدعلی باغستانی - هیئت علمی سازمان حفظ نباتات کشور.
رضا عزیزی نژاد - هیئت علمی دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: مصرف گسترده آفت کش دیازینون به عنوان یکی از آفت کش های شاخص ارگانوفسفره، برای کنترل کرم ساقه خوار برنج، مشکلات عدیده محیط زیستی در استانهای شمالی کشور در پی دارد. این تحقیق با هدف تعیین غلظت آفت کش دیازینون، وضعیت بالفعل شالیزارهای استان مازندران را از منظر آلودگی آب و خاک بررسی می کند. روش بررسی: در مجموع ۵۰ نمونه آب و خاک برای کشت اول و ۳۰  نمونه آب و خاک در کشت دوم نمونه برداری گردید و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نمونه برداری در سه فصل بهار، تابستان  و اوایل پاییز (برای کشت دوم برنج) انجام شد. یافته ها: بیشترین غلظت دیازینون در نمونه های آب کشت اول در ساری۴۵/۰ و آمل۴۶/۰ میلی گرم در لیتر  و در کشت دوم،۵۳/۲ میلی گرم در لیتر در محمودآباد و سرخرود ۳۶/۲ میلی گرم در لیتر و در نمونه های خاک سیاهکلا ۱۴۷ و بابل ۸۰  نانوگرم بوده که بنظر می رسد بخش های واجد غلظت بالاتر  در بخشهای مرکزی و شمالی استان متمرکز هستند. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصله بیانگر آن است که در طی دوره کشت برنج بالاخص کشت دوم با توجه به افت دما در پاییز و بارندگی،مردم منطقه در معرض غلظت بیشتری از این آفت کش قرار دارند که ضرورت توجه بیش از پیش به اعمال روش های مدیریت تلفیقی آفات بمنظور کاهش مصرف آفت کش های ارگانوفسفره بویژه جایگزینی دیازینون را اجتناب ناپذیر می سازد.

کلمات کلیدی:
آفت کش ها, دیازینون, مزارع برنج, سموم ارگانوفسفره, آلودگی محیط زیست

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1871913/