CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر تیمار بذر با قارچکش های مختلف درکنترل بیماری های فوزاریومی ذرت

عنوان مقاله: تاثیر تیمار بذر با قارچکش های مختلف درکنترل بیماری های فوزاریومی ذرت
شناسه ملی مقاله: JR_ARPP-12-3_005
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسن مومنی - موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
حسین براری - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
حجت الله ربانی نسب - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
همایون کاظمی - موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
حسین کربلایی خیاوی - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

خلاصه مقاله:
به منظور ارزیابی کارایی مدیریت شیمیایی بیماری­های فوزاریومی ذرت، تحقیق حاضر با استفاده از هشت قارچکش شامل کربوکسین- تیرام (ویتاواکس تیرام، WP ۷۵%) به عنوان قارچکش مرجع، دیفنوکونازول (دیویدند FS ۳%)، تبوکونازول (راکسیل DS۲%)، آزوکسی استروبین+ دیفنوکونازول (ارتیواتاپ SC۳۲.۵%)، تری فلوکسی استروبین (فلینت WG ۵۰%)، پروتیوکونازول + تبوکونازول (لاماردورFS۴۰%)، فلودیوکسونیل + متالاکسیل ام (ماکسیم ایکس ال FS ۳.۵%) و آزوکسی استروبین + متالاکسیل ام (یونیفرم SE ۴۴.۶%) در سه فاز آزمایشگاه، اتاقک رشد و مزرعه انجام شد. کلیه قارچکش­های مورد استفاده در این تحقیق در اغلب شاخص­های مورد بررسی نسبت به شاهد بدون استفاده از قارچکش عملکرد و کارایی موثر و معنی­داری در کنترل بیماری­های Fusarium ذرت از خود نشان دادند و کاربرد آنها به صورت ضدعفونی بذور ذرت قبل از کشت توصیه می­گردد. در بررسی­های آزمایشگاهی موثرترین قارچکش­ها نسبت به قارچکش مرجع کاربوکسین-تیرام، ماکسیم و راکسیل بودند. موثرترین قارچکش­ها در ارزیابی­های اتاقک رشد، ماکسیم، لاماردور، ارتیواتاپ و دیویدند بودند که هر کدام در یک یا چند صفت نسبت به قارچکش مرجع کارایی موثرتری از خود نشان دادند. در بررسی­های مزرعه­ای در استان گلستان، قارچکش­های ماکسیم، یونیفرم و ارتیواتاپ (به ترتیب با ۹/۹۳، ۴/۹۱ و ۲/۸۸ درصد کنترل)، در استان اردبیل ماکسیم و لاماردور (به ترتیب با ۵/۵۱ و ۷/۴۱ درصد کنترل) و در استان مازندران لاماردور و راکسیل (به ترتیب با ۴/۵۴ و ۵/۴۳ درصد کنترل) نسبت به شاهد آلوده برتری داشته و نسبت به قارچکش مرجع نیز در اغلب صفات کارایی بهتری از خود نشان دادند.

کلمات کلیدی:
مدیریت, کنترل شیمیایی, ضدعفونی بذر, بیمارگر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1872635/