CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ممنوعیت بهره به مثابه حکمت شارع در راستای جلوگیری از کنش متقابل سفته باز و بانک در ایجاد ادواری پدیده «ازجادررفتگی سنجه ارزش»

عنوان مقاله: ممنوعیت بهره به مثابه حکمت شارع در راستای جلوگیری از کنش متقابل سفته باز و بانک در ایجاد ادواری پدیده «ازجادررفتگی سنجه ارزش»
شناسه ملی مقاله: JR_IES-15-1_008
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی رزم آهنگ - فارغ التحصیل دکتری رشته علوم اقتصادی دانشگاه تهران و مدیر گروه اقتصاد بین الملل مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
حسن سبحانی - استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
جوامع اقتصادی همواره متعاقب بحران های مالی و بانکی تکرارشونده، تعمیق نابرابری ها را تجربه کرده و خواهند کرد. سوال مشخص پژوهش حاضر آن است که کدام عوامل باعث می شوند معیار محاسبه ارزش، در خلال بحران ها، نوبه نو دچار ازجادررفتگی شود و در ادامه، طی چه روندی، مجددا سنجه ارزش، در محیط اقتصاد، استقرار جدید پیدا می کند. برای پاسخ به سوال فوق، روش کتابخانه ای و اسنادی مورد استفاده قرار گرفته و برای تبیین مفهوم سنجه ارزش، به آراء علامه طباطبایی مراجعه شده است. نتیجه پژوهش آن است که خلق منعطف اعتبار توسط نهاد بانک، ازیک طرف و به خودارجاعی سفته بازی از طرف دیگر، به صورت توامان منجر به بروز گاه به گاه بحران های پولی می شوند. متعاقب بروز هر بحران پولی، تنها می توان گفت که فهم اولیه و مشترک کنشگران از سنجه محو و نابود شده و در حقیقت، انقلابی در فهم کنشگران از سنجه رخ داده است به طوری که امکان نمایش میزان تغییر کلی در سنجه از طریق یک کمیت مشخص، قابل کشف و قابل محاسبه اساسا منتفی است. در این شرایط، سنجه که تا پیش ازاین، یک موجودیت عینی بوده اکنون به یک موجودیت ذهنی تبدیل می شود. متعاقب ازجا دررفتن سنجه و ناپدید شدن فهم مشترک کنشگران از آن، بلافاصله مکانیسم هایی خودتقویت گر به کار می افتند که نتیجه حتمی آنها عبارت اند از: ۱. افزایش ذاتی نابرابری ها ۲. تفوق روزافزون بخش مالی بر بخش حقیقی اقتصاد.

کلمات کلیدی:
بانک, سفته باز, سنجه ارزش, پول, نقطه ارجاع

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1879408/