CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

رویکرد ترکیبی در ارزیابی معیارها و شاخص های مدیریت پایدار جنگل در سطح محلی (مطالعه موردی: حوضه آبخیز لیرابی، استان چهارمحال و بختیاری)

عنوان مقاله: رویکرد ترکیبی در ارزیابی معیارها و شاخص های مدیریت پایدار جنگل در سطح محلی (مطالعه موردی: حوضه آبخیز لیرابی، استان چهارمحال و بختیاری)
شناسه ملی مقاله: JR_IJFPR-25-1_015
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیده زهرا حسینی - دانشجوی دکتری جنگل داری، گروه جنگل داری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
رحیم ملک نیا - استادیار، گروه جنگل داری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
حمدالله صادقی - دانشجوی دکتری جنگل داری، گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

خلاصه مقاله:
مدیریت پایدار یک واحد مدیریتی جنگل مستلزم سازگار کردن معیارها و شاخص های بین المللی و ملی در سطح محلی است. در پژوهش پیش رو با استفاده از رویکردی ترکیبی شامل روش بالا به پایین و پایین به بالا و با بهره گیری از نظر همه دست اندرکاران اصلی و گروه کارشناسی و همچنین استفاده از تکنیک پشتیبانی تصمیم ترکیبی سوات و فرایند تجزیه تحلیل سلسله مراتبی، معیارها و شاخص های پایداری در سطح حوزه آبخیز لیرابی استان چهارمحال و بختیاری تعیین و اولویت بندی شد. از بین ۱۰ معیار و ۴۸ شاخص اولیه، شش معیار و ۳۰ شاخص محلی متناسب با وضعیت حوزه انتخاب شد. نتایج به دست آمده از وزن دهی معیارها و شاخص ها نشان داد که کارکردهای اقتصادی و اجتماعی و کارکرد های حمایتی و حفاظتی دارای بیشترین وزن در بین معیارهای تعیین شده بودند. در بین شاخص های تعیین شده برای هر معیار، شاخص های مدیریت دام و کاهش خسارت های ناشی از آن، تقویت نیروهای حفاظتی، توسعه سطح جنگل کاری های اقتصادی و مشارکتی، افزایش تولید محصولات فرعی جنگل، مشارکت جوامع محلی در منافع حاصل از جنگل و تساوی حقوق، آموزش مشاغل جایگزین با نظر جوامع محلی و ایجاد مکانیسم مناسب برای حل تضادها و نقاط اختلافی بین مردم و منابع طبیعی دارای بیشترین وزن بودند. از نتایج این پژوهش می توان به عنوان راهنمایی برای توسعه معیارها و شاخص های محلی بهره برد.

کلمات کلیدی:
ارزیابی چندمعیاره, تحلیل سلسله مراتبی, جنگل های زاگرس, رتبه بندی, سوات

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1884322/