CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر جاده سازی بر تخریب جنگل های منطقه بازفت

عنوان مقاله: تاثیر جاده سازی بر تخریب جنگل های منطقه بازفت
شناسه ملی مقاله: JR_IJFPR-14-3_006
منتشر شده در در سال 1385
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد نکویی مهر - Water catchment senior expert. Research center of agricultural and natural Resources, Charmahal and Bakhtiari province
نصرت الله رافت نیا - Member of scientific board, Gorgan University.
روانبخش رئیسیان - Member of scientific board, Research center of agricultural and natural Resources, Charmahal and Bakhtiari province.
حسن جهانبازی - Member of scientific board, Research center of agricultural and natural Resources, Charmahal and Bakhtiari province.
محمود طالبی - Member of scientific board, Research center of agricultural and natural Resources, Charmahal and Bakhtiari province.
خدایار عبدالهی - Water catchment senior expert. Research center of agricultural and natural Resources, Charmahal and Bakhtiari province

خلاصه مقاله:
راه های ارتباطی و جاده ها به عنوان شاهرگ های حیاتی یک جامعه محسوب می گردند. به طوری که در صورت عدم توسعه و گسترش آن ها، حیات و توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه مختل خواهد شد، ولی از طرف دیگر جاده سازی به عنوان یکی از عوامل تخریب عرصه های منابع طبیعی به شمار می آید، به گونه ای که امروزه این موضوع به عنوان یکی از معضلات اساسی حوضه های آبخیز مطرح می باشد. به منظور تعیین میزان تخریب عرصه منابع طبیعی در اثر جاده سازی و نشان دادن اهمیت موضوع، حوضه آبخیز بازفت در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب و مساحت اراضی تخریب شده در اثر این فعالیت در آن اندازه گیری شد. برای این منظور طول کلیه جاده های موجود در این منطقه که در راستای اهداف گوناگون ساخته شده اند برداشت و همچنین عرض اراضی تخریب شده در طول مسیر در فواصل یک کیلومتری با استفاده از متر اندازه گیری گردید. با محاسبه حریم استاندارد جاده های اصلی و فرعی، میزان تخریب ناشی از ایجاد جاده شامل تخریب غیر قابل اجتناب و تخریب مازاد با توجه به عرض حریم استاندارد و حریم فعلی حاصل از ایجاد جاده محاسبه گردید. همچنین نقشه جاده های موجود با  شیب، جهت جغرافیایی، مناطق لغزش یافته، تشکیلات زمین شناسی و پوشش جنگلی  منطقه تلفیق و اطلاعات لازم استخراج شد.  بر اساس نتایج بدست آمده در مجموع  ۰۸/۶۶۱ هکتار از عرصه منابع طبیعی در این حوضه در اثر جاده سازی تخریب گردیده است که از این مقدار، ۱۹/۴۲۰ هکتار جنگل، ۹۷/۱۹۸ هکتار مرتع و ۹۲/۴۱  هکتار آن را اراضی کشاورزی تشکیل می دهند. در مجموع ۱۰۱ مورد لغزش در جاده های اصلی و فرعی به وقوع پیوسته است، به عبارت دیگر ۸/۳ درصد طول جاده ها  به میزان ۶۷۳۵ متر در اثر لغزش حرکت نموده است که در این میان سهم جاده های اصلی ۴۷۲۰ متر (معادل ۴/۴ درصد طول  جاده) و سهم جاده های فرعی ۲۰۱۵ متر (برابر با ۹/۲ درصد طول این نوع جاده ها) بوده است. بیشترین لغزش در جهت غربی به تعداد ۵۱ مورد و کمترین در جهت شمالی به تعداد ۹ مورد به وقوع پیوسته است.

کلمات کلیدی:
Bazoft, Chaharmahal and Bakhtiari, destruction, Forest, road construction

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1887619/