CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناسایی روند تغییرات سالانه و دهه های خشکسالی حوضه آبخیز کارون بزرگ با استفاده از شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI)

عنوان مقاله: شناسایی روند تغییرات سالانه و دهه های خشکسالی حوضه آبخیز کارون بزرگ با استفاده از شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI)
شناسه ملی مقاله: JR_IRNAT-4-6_007
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه درگاهیان - استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سمانه رضوی زاده - استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
در این پژوهش از شاخص خشکسالی SPEI برای شناسایی رخداد خشکسالی و ترسالی سالانه، روند تغییرات دهه­ای و مساحت تحت تاثیر آن در حوزه آبخیز کارون بزرگ استفاده شده است.از آنجایی که شاخص خشکسالی SPEI  بیلان آبی را با درنظر گرفتن بارش، دما و تبخیر و تعرق برآورد می­کند از آمار بارش، دما و تبخیر و تعرق پتانسیل به روش تورنث­وایت جهت آشکارسازی تغییرات زمانی، فراوانی شدت و تداوم خشکسالی­های سالانه و تغییرات دهه­ای مکانی رخداد خشکسالی در طول دوره آماری ۴۶-۱۳۴۵ تا ۹۶-۱۳۹۵ در قالب ۵ دهه استفاده شد. این داده­ها در یک شبکه ۴۴*۴۴ کیلومتر برای حوزه آبخیز کارون بزرگ استخراج و با اعمال شاخص خشکسالی SPEI مساحت پهنه­های تحت تاثیر خشکسالی طی ۵ دهه محاسبه و مناطق با پتانسیل بالای خطر خشکسالی شناسایی شد. روند تغییرات زمانی رخدادها نشان داد که با توجه به روند افزایش دما، بر فراوانی، تداوم و شدت خشکسالی در دهه اخیر افزوده شده است.  شدیدترین رخداد خشکسالی در سال آبی ۸۷-۱۳۸۶ در دهه پنجم رخ داد است. نتایج پهنه­بندی دهه­ای نشان داد دهه پنجم خشک­ترین دهه است به طوریکه در این دهه ۱۳ درصد مساحت حوضه آبخیز با خشکسالی بسیار شدید، ۵۳ درصد خشکسالی شدید، و ۲۹ درصد خشکسالی متوسط و ضعیف همراه بوده و در مجموع تقریبا ۹۵ درصد مساحت حوضه با خشکسالی مواجه و تنها در محدوده بسیار کوچکی در حدود کمتر از ۵ درصد شرایط نرمال بوده است. آگاهی و علم به روند این تغییرات می تواند به تصمیم گیرندگان مدیریت منابع آب جهت مدیریت یکپارچه حوضه آبخیز کمک کند.

کلمات کلیدی:
خشکسالی هواشناسی, تبخیر و تعرق, بیلان آب, حوزه آبخیز کارون

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1890707/