بررسی برخی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی آکاسیا (Acacia salicina) تیمار شده با بسپارهای ابرجاذب در شرایط تنش خشکی
Publish place: Flower and Ornamental Plants، Vol: 8، Issue: 1
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 72
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FLOWER-8-1_007
تاریخ نمایه سازی: 14 بهمن 1402
Abstract:
تنش خشکی از مهم ترین تنش های نازیوا (غیر زیستی) است که رشد و نمو گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از راهکارهای مدیریت رطوبت خاک و تحمل گیاهان به تنش خشکی استفاده از مواد آلی سازگار با محیط زیست از جمله بسپارهای ابر جاذب است. برای بررسی برخی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نهال های آکاسیا، پژوهشی با استفاده از سه نوع بسپار ابر جاذب (A۲۰۰، SNF و Barbary) با سه غلظت (صفر، ۱ و ۲ گرم بر کیلوگرم) در سه سطح تنش خشکی (دور آبیاری اول، دوم و سوم) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی، نورساخت (فتوسنتز)، تعرق، محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل و کاروتنوئید شد و میزان نشت یونی، پرولین و کربوهیدرات کل را به طور معنی داری افزایش داد و کاربرد ابرجاذب ها موجب افزایش تحمل آکاسیا به تنش خشکی گردید، به طوری که استفاده از بسپارهای ابر جاذب Barbary در غلظت ۱ گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول دارای بیشترین وزن تر اندام هوایی (۱۴۴ گرم) و میزان کلروفیل (۷۳/۱ میلی گرم بر گرم) بود. استفاده از ابرجاذب A۲۰۰ در غلظت یک گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش ۴۸/۵% میزان نورساخت و در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش ۶۶/۴۱% میزان تعرق و ۰۶/۱۱% محتوای نسبی آب برگ نسبت به عدم کاربرد گردید. همچنین استفاده از ابر جاذب SNF در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش ۵۸/۳۶% میزان کاروتنوئید نسبت به عدم کاربرد این ابر جاذب در هفته اول شد. کاربرد A۲۰۰ در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری سوم موجب کاهش نشت یونی به میزان ۵۰/۲۲% نسبت به عدم استفاده از این ابر جاذب در دور آبیاری اول شد. کاربرد ابر جاذب SNF در غلظت یک گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول میزان پرولین را ۰۸/۲۲% نسبت به عدم کاربرد SNF کاهش داد. بنابراین استفاده از بسپار ابر جاذب به ویژه Barbary تحمل گیاهان را نسبت به تنش خشکی افزایش می دهد.
Keywords:
Authors
نورالله معلمی
Shahid Chamran University of Ahvaz
اسمعیل خالقی
Shahid Chamran University of Ahvaz
عباس دانایی فر
Shahid Chamran University of Ahvaz
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :