CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر نوع کشت، روش آبیاری و نوسانات آب زیرزمینی بر تغییرات برخی ویژگی های فیزیک وشیمیایی خاک (مطالعه موردی: داراب فارس)

عنوان مقاله: تاثیر نوع کشت، روش آبیاری و نوسانات آب زیرزمینی بر تغییرات برخی ویژگی های فیزیک وشیمیایی خاک (مطالعه موردی: داراب فارس)
شناسه ملی مقاله: JR_WEJMI-16-58_002
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

یحیی اسماعیل پور - استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
جابر عابدی نژاد - دانشجوی دکتری بیابان زدایی، گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان، ایران بندرعباس
حمید غلامی - دانشیار مهندسی منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان، ایران
عدنان صادقی لاری - استادیار علوم مهندسی آب ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، داشنگله هرمزگان، هرمزگان، ایران

خلاصه مقاله:
چکیدهمقدمه: برای دستیابی به مدیریت پایدار و تحقق کشاورزی پایدار در سطح جهانی، برنامه ریزی لازم است.آگاهی از تغییرات و تحولات کاربری زمین در یک دوره زمانی با استفاده از روش های تشخیص تغییر برای نشان دادن روند تغییر در طول زمان بسیار مهم است . با توجه به روند خشکسالی ها و تخریب ها در شهرستان داراب، هدف این پژوهش کاربری اراضی بر اساس شناخت ظرفیت تولید اراضی و تخصیص آن به بهترین و سودآورترین نوع کاربری می باشد.روش­: در این تحقیق نمونه گیری از ۳۶ نقطه انجام شد. محصولات شامل گندم، مرکبات، پنبه، انار، گل محمدی، پسته، جو، یونجه، چغندر و لوبیا می باشد. آزمایشات و آنالیزهای مربوط به آب و خاک در آزمایشگاه های شهرستان داراب انجام شد. در ابتدا نوع آبیاری شامل چهار نوع آبیاری قطره ای، نواری، بارانی و نواری شناسایی شد و بر اساس آن هفت عامل pH، EC، OC، TNV ، N، P۲O۵، K۲O اندازه گیری شد. در مرحله بعد عمق چاه و حجم برداشت سالانه آب مشخص شد و بر اساس آن تغییرات املاح خاک مورد بررسی قرار گرفت . برای بررسی رابطه بین متغیرها از آزمون های همبستگی پیرسون استفاده شد.یافته ­ها: در آبیاری بارانی pH و ECدر حد استاندارد، مقدار TNV بالاتر از استاندارد، OC ، P۲O۵ و N کمتر از استاندارد، است. در آبیاری قطره ای pH در یک نمونه بیشتر از ۸ و یک نمونه کمتر از ۷ و در سایر موارد بین ۷ تا ۸، مقدار EC در دو مورد بالاتر از شوری خاک استاندارد و مقدار TNV تنها در ۵ نمونه کمتر از استاندارد بود. OC، N وK۲O در همه موارد کمتر از استاندارد ، P۲O۵ تنها در ۵ مورد در حد استاندارد بود. تجزیه و تحلیل داده های مربوط به آبیاری نواری نشان داد که pH خاک در همه موارد بین ۷ تا ۸، EC در ۷ مورد استاندارد ، میزان T.N.V در ۷ نمونه کمتر از استاندارد بود. مقدار O.C ، N ، K۲O و P۲O۵خاک در همه موارد کمتر از مقدار استاندارد بود. داده های قطره نواری نشان داد که pH خاک در ۳ نمونه بین ۷ تا ۸ و یک نمونه کمتر از حد استاندارد بود. مقدار EC در یک مورد کمتر از شوری استاندارد خاک، مقدار TNV ، OC ، N و K۲O  در همه نمونه ها کمتر از استاندارد، و مقدار P۲O۵ در یک مورد در حد استاندارد است. ضریب همبستگی بین حجم برداشت سالانه آب از هر چاه و نوسانات تغییرات خاک نشان داد، در اراضی مورد آزمایش رابطه بین حجم برداشت آب با O.C، pH، EC، S.P، T.N.V منفی و همبستگی با P۲O۵، K۲O ، N مثبت بود. ضریب همبستگی بین عمق چاه و نوسانات تغییرات خاک نشان داد، رابطه بین حجم برداشت آب با O.C، pH، EC، SP، TNV منفی و همبستگی با N، P۲O۵، K۲O مثبت بود.نتیجه ­گیری: روش های آبیاری در این تحقیق نشان داد که بهترین وضعیت pH در آبیاری نواری و بارانی ، EC در آبیاری بارانی، T.N.V در آبیاری نواری و P۲O۵ در آبیاری قطره ای بود. OC، N و K۲O در همه آبیاری ها استاندارد نبود. مقدار حجم برداشت و عمق چاه های آبیاری ارتباط چندانی با نوسانات املاح خاک نداشت. بنابراین نتیجه گیری می شود که این موارد  تاثیر کمی بر نوسانات املاح خاک دارد.

کلمات کلیدی:
کشاورزی, چاه آب, احساس تضاد, مدیریت تعارض

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1903793/