CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی میزان تحقق رشد بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه ششم و تاثیر آن بر رشد ستانده سایر رشته فعالیت های اقتصادی (رویکرد تحلیل داده-ستانده با مدل برنامه ریزی آرمانی)

عنوان مقاله: بررسی میزان تحقق رشد بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه ششم و تاثیر آن بر رشد ستانده سایر رشته فعالیت های اقتصادی (رویکرد تحلیل داده-ستانده با مدل برنامه ریزی آرمانی)
شناسه ملی مقاله: JR_JZPM-11-44_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا زینل زاده - استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمان، کرمان، ایران.
محمد علی یعقوبی - دانشیار بخش ریاضی کاربردی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
مهدی خداپرست مشهدی - دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
مسعود همایونی فر - دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

خلاصه مقاله:
فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) مهم­ترین فناوری است که در این عصر اساس و بستر تحول در زندگی بشر می باشد. از سوی دیگر، برنامه­ریزی دقیق و کارآمد یکی از پایه­های اساسی در تحقق اهداف کلان اقتصادی می باشد. برنامه­ریزی دقیق در حال حاضر به شدت وابسته به توسعه فاوا می باشد. بر این اساس، در برنامه ششم توسعه کشور نرخ رشد فاوا ۴/۱۹ درصد هدف­گذاری شده و مقرر شده تا پایان برنامه سهم آن به بیش از ۵ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد. هدف این مطالعه بررسی میزان تحقق اهداف برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در خصوص نرخ رشد تعیین­شده برای ۹ رشته فعالیت اقتصادی با تاکید بر فاوا و هم چنین، بررسی تاثیر فاوا بر ستانده سایر فعالیت­های عمده اقتصادی در ایران است. بدین منظور برای تجزیه و تحلیل داده­ها از روش ترکیبی تحلیل داده- ستانده و مدل برنامه­ریزی آرمانی استفاده شده است. برای استخراج داده­ها ابتدا جدول داده- ستانده سال ۱۳۹۰ مرکز آمار ایران بر اساس ۹ رشته فعالیت اقتصادی تصریح شده در قانون برنامه ششم تجمیع شد و سپس به روش RAS برای سال ۱۳۹۵ به ­هنگام شد. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که نرخ رشد هدف گذاری شده در قانون برنامه ششم برای رشته فعالیت­های ساختمان، حمل ونقل و انبارداری، برق، آب و گاز و فاوا محقق نمی شود. هم چنین، نتایج نشان داد که برای فاوا رشدی معادل ۶/۲ درصد تحقق پیدا می­کند. بنابراین، در صورت تحقق رشد هدف­گذاری شده برای فاوا، تاثیر مثبت اندکی بر رشد ستانده سایر رشته فعالیت­های اقتصادی ایران دارد.

کلمات کلیدی:
فناوری اطلاعات و ارتباطات, فعالیت های عمده اقتصادی, تحلیل داده ستانده, مدل برنامه ریزی آرمانی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1904401/