CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

استعدادشناسی سرزمین، هویت زیستی و بوم شناسی سیلاب (مطالعه موردی: طرح چند نهادی کوثر در اکوسیستم جفت شده به آب های زیرزمینی)

عنوان مقاله: استعدادشناسی سرزمین، هویت زیستی و بوم شناسی سیلاب (مطالعه موردی: طرح چند نهادی کوثر در اکوسیستم جفت شده به آب های زیرزمینی)
شناسه ملی مقاله: JR_WSD-10-3_002
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمود مهام - استادیار پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. تهران. ایران

خلاصه مقاله:
حکمرانی سیل یکی از زیرشاخه های اصلی آمایش سرزمین در اکوسیستم جفت شده به آب های زیرزمینی است. درک اجتماعی پدیده های طبیعی، متغیری مهم در برنامه ریزی و سیاستگذاری می باشد. تغییرات سرزمینی در طول زمان، میراث زیستی-زمینی را برای جوامع می سازند. دیرینگی ویژگی سیلابی بودن در فلات پهناور و ناهموار ایران، ذخایر آبی و در نتیجه خدمات اکوسیستمی خاصی را پدید آورد. شکل، ساختار و عملکرد مجتمع های زیستی شهری و روستایی و عشایری در پیوند با یکدیگر بودند. برای فهم این پیوندها توجه به ویژگی های زیستی ازجمله برخورداری از همبست طبیعی کوه و دشت، مخروط افکنه ها و دشت های سیلابی، ضروری است. با شروع نوسازی و تغییر در الگوی تحلیل ویژگی های زیستی و سرزمینی، هویت زیستی دوره پیشانوسازی دستخوش تغییرات بنیادین شد. نقد و نفی برنامه های نوسازی در آبادانی کشور و وقوع انقلاب اسلامی در ایران، مساله چگونگی مداخله در سرزمین را فرا روی نهاد جهاد سازندگی قرار داد. طرح پژوهشی-اجرایی کوثر که یک الگوی مداخله در سرزمین و زیست بوم شناسی سیل بر پایه جفت شدگی سرزمین با آب های زیرزمینی است، توانست تجارب پیوسته و طولانی مدتی را در سه لایه دانشی-نهادی-سیاستی با یاریگری چندسویه (اجتماعی-اکولوژیک) و شناسایی سیل به مانند ویژگی زیستی و سرزمینی غیر قابل جایگزین برای زیست مانا پدید آورد. از منظری دیگر، شیوه مداخله جدیدی در زیستبوم شناسی سیل تجربه شد که در آن، فرابخشی نگری و رویکرد بیوفیزیکی-اجتماعی جایگزین بخشینگری و رویکرد فیزیکی شد. آینده نگری حکمرانی سیل در گرو بازاندیشی تجارب بیوفیزیکی-اجتماعی (آمایش سرزمینی) است.

کلمات کلیدی:
زمین-آب, بومشناسی سیل, مخروط افکنه, کوهستان, طرح کوثر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1905926/