CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

روابط بینامتنی منظومه های خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و هفت پیکر نظامی با سه منظومه ی عامیانه کردی (مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی، بارام و گل اندام)

عنوان مقاله: روابط بینامتنی منظومه های خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و هفت پیکر نظامی با سه منظومه ی عامیانه کردی (مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی، بارام و گل اندام)
شناسه ملی مقاله: JR_JOKI-8-1_004
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

امیر عزیزان - دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد. ایران.
شهباز محسنی - گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد، ایران.
خاور قربانی - گروه زبان و ادبیات فارسی،دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد، ایران.

خلاصه مقاله:
یکی از حوزه های مورد توجه در نقد ادبی، بررسی «روابط بینامتنی» آثار ادبی در یک یا چند زمینه فرهنگی و ادبی است؛ به ویژه اگر این زبان و فرهنگ ها دریک محدوده جغرافیایی و تاریخی مشترکی باشند این روابط برجسته تر بوده و به نتایج بهتری در نقد ادبی منجر خواهد شد. بر همین اساس در این پژوهش سعی شده است به روابط بینامتنی سه اثر نظامی با سه منظومه کردی مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی و منظومه بارام و گل اندام پرداخته شود و با مقایسه اشتراکات و اختلافات و بررسی چرایی آن ها به عوامل فرهنگی موثر بر اشتراکات، اشاره گردد و نشان داده شود چگونه متون حتی اگر در شکل متفاوت (مکتوب و شفاهی) باشند، می توانند در ساختار و محتوا از هم تاثیر بپذیرند. به ویژه در این مقاله تاکید بر تاثیر زبان مادری در پرداختن به محتوا و زبان در آثار است. این پژوهش با روش تطبیقی تحلیلی انجام گرفته است و نمونه های تحقیق عبارت اند از منظومه های خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و هفت پیکر نظامی و سه منظومه ی عامیانه کردی مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی و منظومه بارام و گل اندام. نتیجه پژوهش حاکی از این است که در بین آثار اشتراکاتی از قبیل نوع دلدادگی، آداب و رسوم، عقاید و هنجارها و سرانجام قهرمانان دیده می شود که می تواند به صورت خودآگاه و ناخودآگاه در متن تبلوریافته و در ساختار و محتوای آن نمود یابد.

کلمات کلیدی:
روابط بینامتنی, نظامی, خسرو و شیرین, هفت پیکر, لیلی و مجنون, منظومه های کردی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1907451/