CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نظریه پیش بینی نقض قرارداد و منطق حل معضل ناشی از آن در فقه امامیه

عنوان مقاله: نظریه پیش بینی نقض قرارداد و منطق حل معضل ناشی از آن در فقه امامیه
شناسه ملی مقاله: JR_CLRM-21-1_002
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

احمد دیلمی - Associate professor of department of private and Islamic law, faculty of law, University of Qom, Qom, Iran.

خلاصه مقاله:
در قرارداد هایی که دارای زمان اجرای معین هستند و قبل از فرا رسیدن زمان انجام تعهد، متعهدله براساس رفتار، گفتار یا وضعیت متعهد پیش بینی می کند که وی نمی تواند یا نمی خواهد در زمان فرا رسیدن انجام موضوع تعهد به آن عمل کند، آیا متعهدله حق دارد که تعهدات متقابل بالفعل خویش را معلق یا قرارداد را فسخ کند؟ در پاسخ این پرسش نظریه پیش بینی نقض قرارداد در نظام های حقوقی خارجی مطرح شده و مبانی متعددی برای توجیه پذیرش آن ارائه گردیده و منتقدان نیز به تناسب هریک، اشکالاتی را پیش کشیده اند. از طرح کلاسیک این موضوع در نظام حقوقی ایران دو سه دهه بیش نمی گذرد. مخالفان، عدم صدق عنوان نقض قرارداد را دلیل عدم امکان قبول آن و موافقان با پیش فرض ضرورت قبول آن، به برخی امکانات موجود در حقوق بومی متوسل شده اند. به زعم نگارنده این استدلال ها سلبا و ایجابا ناتمام می کند. از این رو، در این نوشتار راه حل نوی که برگرفته از منطق حقوق اسلام است، یعنی قاعده «مقدمات مفوته» برای حل منطقی و علمی این معضل به کار گرفته شده است.

کلمات کلیدی:
Anticipatory Breach of Contract, Suspension, Fiqh, Common law, Muqaddamat Mufavvetah, پیش بینی نقض قرارداد, تعلیق, فقه, کامن لا, مقدمات مفوته

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1929448/