CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر نقض عامدانه قرارداد بر اعتبار شروط معافیت از مسئولیت (مطالعه تطبیقی در نظامهای رومی- ژرمنی، کامن لا، ایران، با تاکید بر رویه قضایی و مبانی فقهی)

عنوان مقاله: تاثیر نقض عامدانه قرارداد بر اعتبار شروط معافیت از مسئولیت (مطالعه تطبیقی در نظامهای رومی- ژرمنی، کامن لا، ایران، با تاکید بر رویه قضایی و مبانی فقهی)
شناسه ملی مقاله: JR_CSIW-10-3_006
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابراهیم عبدی پور فرد - استاد گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم.
روح الله رضایی - دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم.

خلاصه مقاله:
تخلف از اجرای مفاد قرارداد ممکن است غیرعمدی یا عامدانه باشد. نقض عامدانه شدیدترین شیوه نقض قرارداد است؛ به همین علت در نظامهای حقوقی مختلف، آثار منحصر به فردی برای این نوع نقض شناخته شده که در موقعیتهای نقض غیرعمدی مانندی ندارند. یکی از مهمترین آثار نقض عامدانه در بستر ترتیبات جبرانی توافقی، عدم امکان تمسک متعهد ناقض به شرط معافیت از مسئولیتی است که از رهگذر قرارداد به سود خود تحصیل کرده است. متعهدی که عامدانه و به دلخواه از اجرای آنچه به عهده گرفته، شانه خالی می کند، نبایستی مجاز باشد در پناه شرط عدم مسئولیت مندرج در قرارداد، از تبعات اضرارعمدی خود به طرف دیگر بگریزد. در این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی، این اثر کاربردی و مهم نقض عامدانه بر اعتبار شروط معافیت از مسئولیت قراردادی با نگاه عینی و در بستر مقررات و رویه قضایی نظام های حقوقی نماینده سه خانواده بزرگ حقوقی (رومی- ژرمنی، کامن لا و حقوق اسلامی)، مورد بررسی قرارگرفته است.

کلمات کلیدی:
نقض قرارداد, شرط تحدید مسئولیت, شرط عدم مسئولیت, نقض عمدی, اعتبار شرط

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1931101/