CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تغییرات زمانی و مکانی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب زیرزمینی در فصول تغذیه و تخلیه (مطالعه موردی: حوزه ازنا–الیگودرز)

عنوان مقاله: بررسی تغییرات زمانی و مکانی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب زیرزمینی در فصول تغذیه و تخلیه (مطالعه موردی: حوزه ازنا–الیگودرز)
شناسه ملی مقاله: JR_DEEJ-7-20_006
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه غلامی - دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
آرش ملکیان - دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
افزایش جمعیت و نیاز مبرم افراد به مواد غذایی، سبب توسعه زمین های زراعی و به تبع آن فشار بر سفره های زیرزمینی و در نتیجه تنزل شدید کمیت و کیفیت آب شده است. در پژوهش حاضر، تغییرات سطح آب زیرزمینی در دو فصل تغذیه و تخلیه، تغییرات خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب، تعیین مکانیسم های حاکم بر کیفیت آب، تعیین تیپ و رخساره های هیدروشیمیایی ارزیابی شد و مهم ترین پارامترها برای مصارف کشاورزی توسط طبقه بندی ویل کاکس و فائو در حوزه ازنا-الیگودرز واقع در استان لرستان تحلیل گردید. یافته های به دست آمده نشان داد سطح آب زیرزمینی در سال های آبی (۱۳۸۳۱۳۹۱) ۳۳/۱ متر تنزل یافته که بیشتر ضلع جنوبی غربی سفره های زیرزمینی را تحت تاثیر قرار داده و اصلی ترین عامل آن برداشت بی رویه از آب به منظور مصارف مختلف است. همچنین بر اساس نتایج خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب، غلظت اکثر پارامترها در سال های (۱۳۸۳۱۳۹۳)، تغییراتی افزایشی در پیش داشته که در این بین تغییرات پارامتر TDS، بی کربنات، کلسیم و منیزیم محسوس تر بوده است. بر مبنای دیاگرام های هیدروشیمی، به ترتیب مشخص شد اصلی ترین تیپ آب تیپ بی کربناته و رخساره کلسیک، و کیفیت آب از نظر کشاورزی در محدوده S۱C۲ قرار دارد. نمودار گیبس نیز تعاملات بین سنگ و آب و هوازدگی کانی ها را عمده ترین عامل تعیین کننده مکانیسم کیفیت آب بیان می کند.

کلمات کلیدی:
تغییرات سطح آب, تیپ بی کربناته, دیاگرام هیدروشیمی, طبقه بندی کالیفرنیا, نمودار گیبس

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1934795/