CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی کیفیت خدمات اطلاعاتی کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران بر اساس مدل مدیریت دانش

عنوان مقاله: بررسی کیفیت خدمات اطلاعاتی کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران بر اساس مدل مدیریت دانش
شناسه ملی مقاله: JR_JMIS-9-4_005
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

سعید غفاری - Department of Information Science and Epistemology, Payam Noor University, Iran.
نسرین داوری دولت آبادی - Department of Health Information Technology, Faculty of Paramedicine, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
شعله زکیانی - Department of Information Science and Epistemology, Payam Noor University, Iran.

خلاصه مقاله:
هدف یکی از اهداف و رویکردهای راهبردی نظام های مدیریت دانش و اطلاع رسانی سلامت در دنیا، ارائه خدمات نوین، به روز و باکیفیت اطلاع رسانی پزشکی به جامعه محققان حوزه سلامت است؛ بنابراین خدمت رسانی کارآمد با هدف حفظ، ارتقا، پویاسازی کتابخانه ها و در نهایت، رضایت و رفع نیازهای اطلاعاتی کاربران حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی جایگاه مدیریت دانش در خدمات اطلاع رسانی کتابخانه های پزشکی کشور است. روش ها در این مطالعه به بررسی وضعیت خدمات اطلاع رسانی با استفاده از مصاحبه های ساختاریافته بر اساس پرسش نامه لاوسون (۲۰۰۳) با ۲۴ سوال با ۶ محور موضوعی تولید، کسب، سازماندهی، ذخیره، انتشار و به کارگیری دانش انجام شد. از میان ۶۴ مدیر کتابخانه مرکزی، ۱۰ مدیر کتابخانه دانشگاه های شهید بهشتی، ایران، اصفهان، تبریز، بیرجند، گیلان، کرمانشاه، زاهدان، بوشهر و زابل انتخاب شدند. در مرحله بعدی مصاحبه ها بر اساس این پرسش نامه از طریق حضوری، تلفن و رایانامه انجام شد. اطلاعات این بخش توسط نرم افزار اکسل تجزیه و تحلیل شد. یافته ها تحلیل مصاحبه های انجام شده نشان داد ممیزی دانش، تدوین نقشه دانشی و طرح دانشی از راهکارهای عملیاتی و اجرایی برای ارتقای وضعیت خدمات اطلاع رسانی در کتابخانه ها ست. نتایج به دست آمده از تحلیل اطلاعات و مصاحبه ها نشان داد که بیشترین امتیاز خدمات اطلاع رسانی در دانشگاه زابل و کمترین امتیاز متعلق به دانشگاه ایران بوده است. همچنین به طور کلی وضعیت خدمات اطلاع رسانی مبتنی بر مدیریت دانش در کتابخانه های منتخب در وضعیت نسبتا متوسط است و ارتقای خدمات اطلاع رسانی، نیازمند بررسی بنیادین در راستای ایجاد تغییرات و تحولات اساسی در این زمینه است. نتیجه گیری دانشگاه های علوم پزشکی کشور در راستای بهینه سازی و ارتقای کیفیت خدمات اطلاع رسانی کتابخانه ها و رفع نیازهای دانشی کاربران و مراجعین خود، نیازمند توسعه و ارتقای کیفی بسترهای فناوری اطلاعات / ارتباطات، ممیزی دانش، تدوین نقشه دانشی و طرح دانشی هستند تا از این طریق به فکر ارتقای رتبه دانشگاه ها و به تبع آن رتبه کتابخانه های مرکزی و تابعه خود در سطح ملی و بین المللی باشند.

کلمات کلیدی:
Knowledge management, Information services, Medical libraries, Iran, مدیریت دانش, خدمات اطلاع رسانی, کتابخانه های علوم پزشکی, ایران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1941665/