CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثرات لاشبرگ های ترکیبی بلوط ایرانی، داغداغان و بنه بر نرخ تجزیه و پویایی عناصر غذایی در جنگل های زاگرس (مطالعه موردی: استان ایلام)

عنوان مقاله: اثرات لاشبرگ های ترکیبی بلوط ایرانی، داغداغان و بنه بر نرخ تجزیه و پویایی عناصر غذایی در جنگل های زاگرس (مطالعه موردی: استان ایلام)
شناسه ملی مقاله: JR_IJAE-12-3_005
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

ساناز رمضانی - Malayer university
فرهاد قاسمی آقباش - Malayer university

خلاصه مقاله:
تجزیه لاشبرگ نقش کلیدی در چرخه عناصر غذایی بوم سازگان های جنگلی بازی می کند، با این حال هنوز درک جامعی در مورد اثرات لاشبرگ های ترکیبی بر نرخ تجزیه وجود ندارد. در مطالعه حاضر پویایی عناصر غذایی و نرخ تجزیه لاشبرگ های بلوط ایرانی  (Quercus brantii Lindl.)، داغداغان (Celtis australis L.) و بنه (Pistacia atlantica Desf) در حالت های خالص و ترکیبی بررسی شد. در این پژوهش تعداد ۸۱ کیسه لاشبرگ تک جیبه و دوجیبه در منطقه مورد بررسی نصب و طی ۱۸۰ روز با فواصل زمانی ۳۰، ۶۰ و ۱۸۰ روز مورد انکوباسیون قرار گرفتند. براساس نتایج، در پایان دوره انکوباسیون، تجزیه لاشبرگ بلوط در ترکیب با لاشبرگ داغداغان، لاشبرگ داغداغان در ترکیب با لاشبرگ بنه و لاشبرگ بنه در ترکیب با لاشبرگ بلوط مثبت و از نوع هم افزایی بود. همچنین در پایان دوره بررسی، غلظت نیتروژن در لاشبرگ بلوط ترکیبی با داغداغان بیشتر از حالت خالص آن بود، اما غلظت فسفر در حالت های خالص و ترکیبی اختلاف معنی داری نشان نداد. غلظت پتاسیم فقط در لاشبرگ بنه ترکیبی با بلوط بیشتر از حالت خالص آن بود. به طور کلی، یافته های این پژوهش نشان دهنده اثرات غیرافزایشی مثبت لاشبرگ های ترکیبی بر نرخ تجزیه بود، ولی در خصوص پویایی عناصر غذایی، این اثرات فقط در مورد نیتروژن مثبت گزارش شد.

کلمات کلیدی:
Leaf litter quality, non-additive effects, Iranian oak, litterbag, Zagros forests, کیفیت لاشبرگ, اثرات غیرافزایشی, بلوط ایرانی, کیسه لاشبرگ, جنگل های زاگرس

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1942251/