CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی خشکسالی هواشناسی با استفاده از شاخص های SPI،SPEI و )PDIمطالعه موردی : ایستگاه سینوپتیک گرگان و بندر انزلی )

عنوان مقاله: بررسی خشکسالی هواشناسی با استفاده از شاخص های SPI،SPEI و )PDIمطالعه موردی : ایستگاه سینوپتیک گرگان و بندر انزلی )
شناسه ملی مقاله: ICACU03_1268
منتشر شده در سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

صابره دربندی - دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز
یادگار شاهمحمدی - کارشناسی ارشد منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

خلاصه مقاله:
تحقیق حاضر به منظور پایش خشکسالی ۲ ایستگاه سینوپتیک گرگان و بندر انزلی از مناطق شمالی کشور انجام شد. در این تحقیق به منظور ارزیابی خشکسالی هواشناسی از شاخص های SPI، SPEI و PDI استفاده گردید. برای محاسبه ی این شاخص ها به دادههای بارش، دما و محاسبه ی تبخیر- تعرق در مقیاس ماهانه و سالانه نیاز بود. لذا اطلاعات دو ایستگاه سینوپتیک از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. در ابتدا با توجه به سال تاسیس ایستگاههای سینوپتیک و دادههای موجود، طول آماری مشترک ۳۱ ساله (۲۰۲۱-۱۹۹۱) برای ۲ ایستگاه سینوپتیک تعیین گردید. نتایج بدست آمده با استفاده از شاخص PDI نشان داد که در ایستگاههای سینوپتیک طولانی -ترین خشکسالی ها از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ رخ داده است . در ایستگاههای سینوپتیک مورد مطالعه همبستگی بین شاخص های SPEI و PDI نسبت به شاخص های SPI و PDI بیشتر بود که احتمالا به دلیل تاثیر فاکتور دما در محاسبه دو شاخص PDI و SPEI است . همبستگی قوی تر PDI با SPEI در مقایسه با SPI، توانایی PDI را برای توجیه اثرات تغییرات بارش و دما در شرایط رطوبت و خشکسالی در دورههای مختلف آب و هوایی ایران نشان می دهد.

کلمات کلیدی:
شاخص ، خشکسالی هواشناسی ، SPI، SPEI، PDI

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1960084/