CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی اقتصادی اکوسیستم جنگل های پسته و بادام وحشی با رویکرد ارزش گذاری مشروط مبتنی بر جامعه روستایی و عشایری(مطالعه موردی: شهرستان بافت)

عنوان مقاله: ارزیابی اقتصادی اکوسیستم جنگل های پسته و بادام وحشی با رویکرد ارزش گذاری مشروط مبتنی بر جامعه روستایی و عشایری(مطالعه موردی: شهرستان بافت)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-26-1_007
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

شجاع موسی پور - فارغ التحصیل دکتری اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران.
ابراهیم مرادی - دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران. (مسوول مکاتبات)
یلدا رزاقی - دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: اکوسیستم های جنگلی مهم ترین ارزش های دارایی های طبیعی را نشان می دهند. ارزشگذاری پایین و نامطلوب جنگل-ها و قلمداد نمودن آن ها به منزله کالای رایگان، موجب تخریب و مدیریت ناصحیح جنگل ها می شود. جنگل های پسته وحشی و بادام وحشی از مهم ترین جنگل های استان کرمان می باشند. هدف این پژوهش برآورد ارزش حفاظتی جنگل های پسته وحشی(Pistacia terebinthus) و بادام وحشی (Amygdalus scoparia) و میانگین تمایل به پرداخت خانوار با استفاده از عوامل اقتصادی - اجتماعی، تمایلات زیست محیطی و دیدگاه توریستی می باشد. روش بررسی: این پژوهش به ارزیابی اقتصادی جنگل ها با استفاده از مدل باینری لاجیت با رویکرد ارزش گذاری مشروط دوگانه دو حدی پرداخته است. داده های با استفاده از ۱۷۲ پرسشنامه از جامعه روستایی و عشایری جمع آوری گردید و برای تخمین مدل از نرم افزارهای Excel ۲۰۱۳ و Nlogit ۵ استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد عواملی اقتصادی - اجتماعی مانند سن، تحصیلات، درآمد و مبلغ پیشنهادی و همچنین، عوامل تمایلات زیست محیطی و دیدگاه توریستی از عوامل موثر بر ارزش حفاظتی و حفاظت از این اکوسیستم جنگلی می باشند و همچنین، نگرش جامعه محلی از جنگل ها مثبت و قابل تامل بود. میانگین تمایل به پرداخت ارزش حفاظتی به روش انتگرال گیری عددی ۰۹/۱۶۰۵۶ تومان به صورت ماهانه برای هر خانوار در سال ۱۳۹۸برآورد شد. بحث و نتیجه گیری: عواملی مانند سن پایین(جوانان)، خانوار با دارآمد بالا، تحصیلات بیشتر، تمایلات زیست محیطی و دیدگاه توریستی از عوامل موثر بر حفاظت و اهمیت جنگل ها می باشند. به سیاست گذاران و برنامه ریزان منطقه ای پیشنهاد می شود به جوانان جهت مشارکت در امور طرح های توسعه ای و حفاظتی جنگل ها توجه ویژه ای شود و همچنین، برنامه های توسعه ای و زیست محیطی در جهت افزایش درآمد و افزایش آگاهی و فرهنگ زیست محیطی در برنامه های خود قرار دهند.

کلمات کلیدی:
ارزش حفاظتی، مدل لاجیت، جنگل، شهرستان بافت.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2006055/