CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مسئله خویشتن یابی در روان درمانی وجودی؛ مقایسه دیدگاه صدرا و ون دورزن

عنوان مقاله: مسئله خویشتن یابی در روان درمانی وجودی؛ مقایسه دیدگاه صدرا و ون دورزن
شناسه ملی مقاله: JR_SCJA-24-1_007
منتشر شده در در سال 1403
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه فاضل زاده - دانشجوی دکترای فلسفه و کلام اسلامی، دانشکده علوم و تحقیقات اسلامی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
مجید ملایوسفی - دانشیار گروه آموزشی فلسفه و حکمت اسلامی، دانشکده علوم و تحقیقات اسلامی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
محمدجواد شمس - دانشیار گروه آموزشی فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه بین الملل امام خمینی قزوین
علی رضا کاکاوند - دانشیار گروه آموزشی روان شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.

خلاصه مقاله:
ون دورزن، روان درمانگر وجودی با بررسی مولفه های  متعدد درمان وجودی، خودتاملی و خویشتن یابی را مولفه اصلی این نگرش دانسته، معتقد است که انسان با وجودی متفاوت با سایر موجودات و هویتی سیال و پویا، خود وجود و هویت خویشتن را تعیین می کند. ملاصدرا نیز با توجه به هویت سیال و پویای انسان معتقد است که وجود انسان محدود و منحصر به این  عالم نیست، خود عوالم و نشئات وجودی متعددی دارد و در هر عالم، نشئه ای  متناسب با آن می یابد. انسان با اراده و اختیار خود، جایگاه خویش را در نظام هستی تعیین می کند و می تواند با ارتقای وجودش تا مرتبه وجود عقلی، عالمی عقلی مشابه عالم عینی گردد. هر دو متفکر در برخورداری انسان از وجودی سیال و پویا و خودی «خودتعیین گر» اتفاق نظر دارند. چنانکه از جایگاه مولفه خویشتن یابی در درمان وجودی و نگرش صدرا درباره این مولفه بر می آید؛ دیدگاه صدرا درباره خویشتن یابی می تواند مبنای درمان وجودی در فرهنگ ایرانی- اسلامی باشد..

کلمات کلیدی:
ون دورزن, ملاصدرا, روان درمانی وجودی, وجود انسان, خویشتن یابی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2008204/