CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سیر نغمگی در چهارمضراب های سه گاه (مطالعه ی موردی چهارمضراب های سه گاهپایور از کتاب سی قطعه، پگاه مشکاتیان از کتاب بیست قطعه و نوروز پشنگ کامکاراز کتاب موج نو)

عنوان مقاله: سیر نغمگی در چهارمضراب های سه گاه (مطالعه ی موردی چهارمضراب های سه گاهپایور از کتاب سی قطعه، پگاه مشکاتیان از کتاب بیست قطعه و نوروز پشنگ کامکاراز کتاب موج نو)
شناسه ملی مقاله: ICMSCA03_024
منتشر شده در سومین کنفرانس بین المللی مطالعات مدیریت، فرهنگ و هنر در سال 1403
مشخصات نویسندگان مقاله:

آرین هاشمی - کارشناسی ارشد نوازندگی موسیقی ایرانی، دانشگاه هنر، تهران، ایران
احسان ذبیحی فر - عضو هیئت علمی، دانشکده ی موسیقی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
منظور از " سیر نغمگی " اسکلت و درون مایه ی اصلی یک مد است که در لایه های مختلف ملودی مستتر گشته است. با بررسی و استخراج سیر نغمگی در قطعات مختلف میتوان به ساختار کلی و اسکلت اصلی آن ملودی پی برد و حتی طبق آن شاکله ی بدست آمده می توان شروع به آفرینش قطعات جدید نمود. در این مقاله سعی بر آن است که بر اساس داده های بدست آمده ازبررسی ها و تحلیل های ساختاری انجام شده در پایان نامه، اعم از فرمال، مدال، نمای حرکت ملودی و ... به شرح و بیان نتایجحاصله و همچنین شباهات ها و اختلاف های سیر نغمگی قطعات پرداخته شود. موالفان در این پژوهش با بررسی تحلیلی، تطبیقیو توصیفی سیر نغمگی در چهارمضراب های مورد مطالعه و گوشه های مدال ردیف به چند حرکت مشابه یکسان دست یافتند که عموما در تمامی قطعات تکرار شده بودند. "نمای ملودیک"از دیگر مواردی است که در این مقاله به آن اشاره شده است. نمای ملودیک تداعی گر نوع و چگونگی حرکت نغمات اصلی بوده و از حیث تعیین راستا و جهت ملودی حائز اهمیت است که با بررسیآن در روند حرکت نغمات اصلی قطعات ذکر شده حرکتی عموما سینوسی و نزولی قابل مشاهده است.

کلمات کلیدی:
سیر نغمگی، چهارمضراب، ملودی، آثار فرامرز پایور، آثار پرویز مشکاتیان ، آثار پشنگ کامکار، سه گاه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2019557/