مدلسازی عوامل موثر بر فرار مالیاتی در اقتصاد ایران بر اساس رویکرد میانگین گیری بیزی
عنوان مقاله: مدلسازی عوامل موثر بر فرار مالیاتی در اقتصاد ایران بر اساس رویکرد میانگین گیری بیزی
شناسه ملی مقاله: JR_QJERP-29-100_004
منتشر شده در در سال 1400
شناسه ملی مقاله: JR_QJERP-29-100_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:
جعفر کریمی - Mazandaran University
سعید کریمی پتانلار - Mazandaran University
خلاصه مقاله:
جعفر کریمی - Mazandaran University
سعید کریمی پتانلار - Mazandaran University
این مطالعه در پی مدل سازی فرار مالیاتی و شناسایی نحوه اثرگذاری عوامل موثر بر فرار مالیاتی در اقتصاد ایران است. مدل های اخیر نشان دهنده شکست مدل های سنتی است؛ مدل ها توانایی کافی جهت مدل سازی متغیرهای پنهان همچون فرار مالیاتی را ندارند. پژوهش حاضر این شکست را در شناسایی متغیرهای توضیحی و طراحی تجربی مدل می داند. برای رسیدن به این منظور از روش میانگین گیری بیزی در بازه زمانی ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۷ در فضای متلب ۲۰۲۱ بهره گرفته شده است.
در این پژوهش ۶۲ متغیر موثر بر فرار مالیاتی وارد مدل گردیدند و با استفاده از رویکرد مدل میانگین گیری بیزی، از ۱ تا ۱۲ متغیر غیرشکننده موثر بر فرار مالیاتی شناسایی شدند. نتایج بیانگر این واقعیت است که نرخ تورم غیرشکننده ترین متغیر موثر بر فرار مالیاتی است. در نتیجه در مدلسازی فرار مالیاتی تورم بالاترین ارتباط مستقیم را با فرار مالیاتی دارد؛ همچنین بر اساس نتایج مهمترین متغیرهای موثر بر فرار مالیاتی در مدلسازی فرار مالیاتی به ترتیب اولویت عبارتند از تورم، نرخ ارز، فرهنگ مالیاتی، بیکاری، انصاف مالیاتی، تلاش مالیاتی، کسری بودجه، روحیه مالیاتی، خصوصی سازی، پیچیدگی مالیاتی، نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به GDP، عادلانه بودن نظام مالیاتی. بر اساس نتایج هم عوامل سیاسی و هم فرهنگی و اقتصادی بر فرار مالیاتی تاثیر معناداری دارند.
کلمات کلیدی: Tax evasion, tax culture, tax fairness, tax effort, Bayesian averaging, فرار مالیاتی, فرهنگ مالیاتی, انصاف مالیاتی, تلاش مالیاتی, میانگین گیری بیزی
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2022414/