CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برآورد نیاز آبی و تبخیرتعرق واقعی با استفاده از تصاویر ماهواره ای به منظور بهبود تحویل حجمی آب در شبکه های آبیاری و زهکشی (مطالعه موردی: شبکه آبیاری و زهکشی مهاباد، استان آذربایجان غربی)

عنوان مقاله: برآورد نیاز آبی و تبخیرتعرق واقعی با استفاده از تصاویر ماهواره ای به منظور بهبود تحویل حجمی آب در شبکه های آبیاری و زهکشی (مطالعه موردی: شبکه آبیاری و زهکشی مهاباد، استان آذربایجان غربی)
شناسه ملی مقاله: JR_ARIDSE-24-93_002
منتشر شده در در سال 1403
مشخصات نویسندگان مقاله:

امیر نورجو - استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش
فرید فیض اله پور - گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

خلاصه مقاله:
با توجه به محدودیت کمی و کیفی آب، مدیریت و تحویل حجمی آب در شبکه های آبیاری و زهکشی امری مهم محسوب می شود. برای دستیابی به این هدف، الگوی کشت شبکه آبیاری و زهکشی مهاباد با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنتینل ۲ و روش طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان برای سال زراعی ۹۸-۹۷ استخراج گردید. همچنین، با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه مهاباد و معادله پنمن مانتیث، حجم خالص آب مورد نیاز گیاهان غالب در محل نقاط تحویل حجمی محاسبه گردید. برای تعیین میزان تبخیر-تعرق واقعی، از تصاویر ماهواره ای لندست ۸ و الگوریتم سبال استفاده شد و در نهایت نقشه های مکانی تبخیر-تعرق واقعی و نیاز خالص آبیاری برای شبکه استخراج گردید. بر اساس نتایج حاصل، ۶۴ درصد از اراضی کشت شده (۶۷۸۶ هکتار) شبکه مهاباد به صورت باغی و ۳۶ درصد از اراضی (۳۸۰۸ هکتار) به صورت زراعی به دست آمد. بدین ترتیب، نیاز خالص آبیاری (تبخیر و تعرق محاسباتی با کسر بارش موثر)برابر با ۷۱ میلیون مترمکعب و نیاز ناخالص آبیاری با لحاظ راندمان آبیاری ۴۴ درصد، برابر با ۳۶/۱۶۱ میلیون مترمکعب محاسبه گردید. همچنین، کل میزان تبخیر-تعرق حاصل از الگوریتم سبال برابر با ۷۸/۷۹ میلیون متر محاسبه گردید. بر اساس نقشه های کاربری اراضی، نیاز خالص آبیاری و تبخیر-تعرق واقعی، نحوه برداشت آب در شبکه مورد بررسی قرار گرفته و مشاهده شد که در اراضی بالادست شبکه و مجاور رودخانه مهاباد، نیاز آبی گیاهان برطرف شده ولی مناطق پایین دست شبکه، به علت عدم دسترسی به آب کافی، دچار تنش آبیاری شده اند.

کلمات کلیدی:
الگوی کشت, چرخه فنولوژی گیاهی, سبال, کم آبیاری, ماشین بردار پشتیبان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2024366/