استفاده از تکنیک های داده کاوی جهت تشخیص افتراقی بیماری های فقر آهن و بتا-تالاسمی مینور
Publish place: Journal of Health & Biomedical Informatics، Vol: 5، Issue: 4
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 62
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHBMI-5-4_002
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1403
Abstract:
مقدمه: کم خونی، فقرآهن یکی از شایع ترین انواع کم خونی است که تشخیص افتراقی اصلی آن بتا-تالاسمی مینور می باشد. غربالگری سریع و دقیق بتا-تالاسمی مینور جهت مشاوره پزشکی قبل از ازدواج و جلوگیری از تولد نوزادان مبتلا به بتا-تالاسمی ماژور و تمایز آن از فقرآهن برای پیشگیری از تجویز نابه جای آهن برای درمان بتا-تالاسمی مینور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف مطالعه حاضر به کارگیری تکنیک های داده کاوی جهت افتراق فقر آهن از بتا-تالاسمی مینور بر اساس آزمایش های CBC به منظور افزایش سرعت تشخیص و کاهش هزینه های تشخیصی است.
روش: پژوهش حاضر از نوع گذشته نگر و بر روی داده های ۱۰۰۰ بیمار در آزمایشگاه دکتر حیدری شهرستان زاهدان انجام گرفت. برای انجام تحقیق از روش استاندارد CRISP-DM و الگوریتم های داده کاوی ماشین بردار پشتیبان، بیزین ساده، بگینگ، آدابوست و درخت تصمیم استفاده شد. برای تحلیل داده ها نرم افزار Weka به کار رفت.
نتایج: نتایج ارزیابی های انجام گرفته نشان می دهد که الگوریتم های بگینگ، درخت تصمیم، آدابوست، ماشین بردار پشتیبان و بیزین ساده در افتراق فقر آهن از بتا-تالاسمی مینور به ترتیب به دقت ۹۵/۷۳، ۹۵/۵، ۹۴/۶، ۸۰/۲، ۷۶/۶ درصد دست یافته اند.
نتیجه گیری: در این تحقیق روشی خودکار مبتنی بر تکنیک های داده کاوی برای افتراق فقر آهن از بتا-تالاسمی مینور ارائه شد. نتایج ارزیابی ها نشان می دهد که الگوریتم بگینگ در افتراق فقر آهن از بتا-تالاسمی مینور به دقت بالاتری در مقایسه با سایر الگوریتم های داده کاوی و شاخص های افتراقی دست یافت. همچنین به کمک درخت تصمیم ایجاد شده، قوانینی استخراج شده اند که می توانند در تشخیص به موقع دو بیماری مذکور توسط پزشک مورد استفاده قرار گیرند.
Keywords:
Iron deficiency anemia , β-thalassemia minor , Differential diagnosis , Data mining , Bagging ensemble learning algorithm , فقر آهن , بتا-تالاسمی مینور , تشخیص افتراقی , داده کاوی , الگوریتم یادگیری جمعی بگینگ
Authors
سمیرا نوفرستی
PhD in Computer Engineering, Assistant Professor, Information Technology Dept., Faculty of Electrical and Computer Engineering, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
نرگس شمشادی نژاد
MSc in Software Engineering, Zahedan, Iran
فاطمه حیدری
متخصص پاتولوژی )آسیب شناسی بالینی و تشریحی(، استادیار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، زاهدان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :