مقایسه ی تاثیر بسته ی آموزشی عاطفی-اجتماعی یادگیری با آموزش کارایی والدین بر استرس والدگری در کودکان ۶ تا ۱۲ سال با اختلال نقص توجه و بیش فعالی
Publish place: Pajouhan Scientific Journal، Vol: 22، Issue: 2
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 64
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSJ-22-2_006
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1403
Abstract:
سابقه و هدف: اختلال نقص توجه و بیش فعالی از جمله اختلالاتی است که تعداد زیادی از کودکان به آن مبتلا هستند و تاکنون پژوهش های مختلفی به منظور بهبود نشانگان این اختلال انجام گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که کارآمدی والدین و توجه به ابعاد عاطفی - اجتماعی یادگیری در بهبود نشانگان این اختلال نقش اساسی دارد ؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر بسته ی آموزشی عاطفی - اجتماعی یادگیری (SEAL)با آموزش کارایی والدین (PET) بر استرس والدگری در کودکان ۶ تا ۱۲ سال با اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) است.
مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه آزمایشی است و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره ی پیگیری استفاده شد. به این منظور تعداد ۴۸ نفر از والدین و دانش آموزان ۶ تا ۱۲ساله ی مبتلا به ADHD در شهر اصفهان در سال تحصیلی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای گماری شدند. دو گروه آزمایش هرکدام به مدت ۸ جلسه تحت مداخلات درمانی قرار گرفت. برای گروه آزمایشی کودکان، بسته ی آموزشی عاطفی - اجتماعی یادگیری (SEAL)و برای گروه آزمایشی والدین بسته ی آموزشی کارایی والدین (PET) اجرا شد. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار آماری SPSS ۲۱ تحلیل شد.
یافته ها: یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات گروه های آزمایش و کنترل بعد از مداخله در سطح ۰/۰۵ P< تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نمرات استرس والدگری در گروه بسته ی آموزشی SEAL از گروه PET و گروه کنترل کمتر بود و بین نمرات استرس والدگری دو بسته در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار وجود نداشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که استرس والدگری بعد از مداخله در گروه آزمایش کمتر از گروه کنترل بود و بسته های آموزشی موجب بهبود استرس والدگری شده است و استفاده از این بسته ها به منظور بهبود نشانگان نقص توجه و بیش فعالی به درمانگران، مربیان، روان شناسان و مشاوران توصیه می شود.
Keywords:
Social-Emotional aspects of learning , Parent effectiveness training , Parenting stress , ۶ to ۱۲-year-old children , Attention deficit hyperactivity disorder , ابعاد عاطفی - اجتماعی یادگیری , آموزش کارایی والدین , استرس والدگری , کودکان ۶ تا ۱۲ سال , نقص توجه و بیش فعالی
Authors
الهام ایروانی
Department of Psychology, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran
سالار فرامرزی
Department of Psychology, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran
حسن رضایی جمالویی
Department of Health Psychology, Faculty of Medicine, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :