مالکیت معنوی در حوزه بیوتکنولوژی

Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 793

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIBIOTECH03_228

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1392

Abstract:

مالکیت معنوی از جمله مباحث اصلی در بیوتکنولوژی مدرن محسوب می شود. از نظر قانونی مالکیت فناوری بذرهای تراریخته از طریق ثبت کردن آن حفظ می شود. همانند حق کپی رایت با استفاده از قانون حق مالکیت معنوی بهره برداری از یک فناوری برای مدت حدود به درخواست کننده اعطا می شود. دراین پژوهش کتابخانه ای- اسنادی با استفاده از تحقیقات گذشته وحال ،پژوهش های اینترنتی ،کتب،مجلات ومقالات معتبر اطلاعات جمع آوری گردید ومورد ارزیابی و مقایسه واقع شد.شرکت ها مدعی هستند که حق ثبت و مالکیت معنوی جبران منصفانه ای برای هزینه ای است که آنها صرف این فناوری نموده اند.اگر شرکت ها نتواننداز امتیاز ثبت محصولات تولیدی خود جهت فروش انحصاری آن برای یک دوره مشخص استفاده کنند آیا انگیزه ای برای آنها برای تحقیقات وجود خواهد داشت.اما بسیاری از دانشمندان براین عقیده اند که اشکال حیات (مانند ژرم پلاسم و لاین های سلولی) بایددر اختیار همه باشد نه اینکه ثبت خصوصی گردد. آنها عقیده دارند که منابع زیستی مالکیت خصوصی ندارد. با این وجود، حق مالکیت در هیچ جامعه ای به دلیل اصل عدالت به طور مطلق رعایت نمی شود. همچنین اگر موضوع ثبت خطری برای اخلاق عمومی داشته باشد، طبق قانون ثبت مشکل ساز بوده و لذا بایداز ثبت برخی موجودات ممانعت به عمل آورد.بنابراین لازم است در ارزیابی محصولات تراریخته، ضمن اینکه جنبه های سلامتی و زیست محیطی آنها موردارزیابی قرار گیرد، نگاهی جامع به جنبه های اقتصادی، مالکیت معنوی، اجتماعی و ملی آن هم داشت، باید بررسی شود که اعطای حق مالکیت استفاده از این فناوری به شخص چه محاسن و معایبی می تواند داشته باشد. مزایای اجتماعی و ملی بهره گیری از این فناوری چیست؟و اینکه چه کسی مجوز استفاده از این فناوری را اعطا نموده و چه کسی از آن بهره مند می شود.

Authors

میرزا پاپی پور

گروه زیست شناسی ،دانشجوی رشته بیوتکنولوژی،دانشگاه آزاد اسلامی تنکاب

محمد ابراهیمی فرد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن،باشگاه پژوهشگران جوان،تنکابن،

زهره سلمانی

گروه زیست شناسی ،دانشجوی ارشدبیوسیستماتیک جانوری،دانشگاه آزاد اسلا

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • James, C. (200) "Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops , ...
  • Ho M. 2002. Why biotech patents are patently absurd. Journal ...
  • نمایش کامل مراجع