مقایسه اثربخشی درمان پسخوراند زیستی ، درمان شناختی رفتاری و درمان ترکیبی آنها بر ابعاد اجتناب شناختی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر
Publish place: Military Caring Sciences، Vol: 10، Issue: 3
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 73
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCS-10-3_008
تاریخ نمایه سازی: 16 مرداد 1403
Abstract:
مقدمه: اختلالات هیجانی، شایع ترین طیف اختلالات روانپزشکی را تشکیل می دهد و یکی از انواع مهم آن، اضطراب فراگیر است. اجتناب شناختی نیز از سازه های فراتشخیصی است که نقش مهمی بر روی علائم اختلال اضطراب فراگیر دارد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان پسخوراند زیستی، درمان شناختی رفتاری و درمان ترکیبی آن ها بر اجتناب شناختی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
مواد و روش ها: طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به کلینیک روانپزشکی نوین شهر بروجرد در سال ۱۴۰۰ بودند، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد ۶۰ نفر از آنان انتخاب و در چهار گروه مساوی جایگزین شدند. گروه های آزمون تحت درمان پسخوراند زیستی ( ۸ جلسه)، شناختی- رفتاری ( ۸ جلسه) و درمان ترکیبی ( ۸ جلسه) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. از مقیاس اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و پرسشنامه اجتناب شناختی سکستون و دوگاس به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و
تحلیل اطلاعات به دست آمده با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی با سطح معناداری کمتر از ۰/۰۵ در نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد هر سه درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر اجتناب شناختی زنان مبتلا به اضطراب فراگیر داشتند (P>۰/۰۵). همچنین تفاوت میانگین درمان ترکیبی با گروه کنترل (۱۴/۸۲۲-) بیشتر از تفاوت میانگین درمان های شناختی رفتاری (۹/۹۵۶-) و پسخوراند زیستی (۹/۹۱۱-) شده و در بهبود اجتناب شناختی موثرتر بوده است (P>۰/۰۵).
نتیجه گیری: پیشنهاد می گردد از درمان ترکیبی به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش اجتناب شناختی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی استفاده شود.
Keywords:
Authors
لیلا نوری
Ph.D., Student of Psychology, Psychology Department, Borujerd Branch, Islamic Azad University, Borujerd,Iran
سارا ساعدی
Ph.D., Psychology, Assistant Professor, Psychology Department, Borujerd Branch, Islamic Azad University, Borujerd,Iran,
مسعود صادقی
Ph.D., Psychology, Associate Professor, Psychology Department, School of Literature and Humanities,Lorestan University, Khorramabad,Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :