نقش مسایل اجتماعی-اقتصادی بر اجرای طرح مرتعداری و معیشت بهره بردارن در بخشی ازمراتع چهاردانگه (منطقه مورد مطالعه: محدوده عرفی لافت تنگه)
Publish place: Ninth International Congress on Development of Agricultural and Environment with emphasis on the UN Development Program
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 91
This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
TICNF09_147
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1403
Abstract:
بهره برداری اصولی از مراتع ضمن حفظ اصل سرمایه، استفاده مستمر از منابع طبیعی را تضمین نموده کهنتیجه آن رشد و توسعه اقتصادی در جوامع روستایی است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثراتشاخص های اقتصادی و اجتماعی بر معیشت بهرهبرداران در مرتع لافت تنگه، واقع در بخش چهاردانگه ساریبود. جامعه آماری شامل ۶۸ خانوار بهرهبردار بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه آن حدود ۵۸خانوار برآورد گردیده است. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده و نمونه گیری بصورت تصادفی که با روش پیمایشیو تکنیک مصاحبه، شاخص های مورد سنجش اندازه گیری شده است. تجزیه و تحلیل نیز با استفاده از نرم نسخه ۲۱ انجام گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین spss افزار آماری متغیرهای سن، تجربه بهره برداری، تحصیلات، تعداد دام مجاز با معیشت بهره برداران رابطه معنی دار وجود دارد. بیشترین همبستگی با معیشت بهره برداران مربوط به تجربه بهره برداری با ۰/۳۸ بود. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که هر ۲ متغیر عوامل اقتصادی و اجتماعی اثرگذار بر معیشت بهره برداران با تاثیر طرح های مرتعداری رابطه مثبت و معنی داری دارند. عوامل اقتصادی، بیشترین همبستگی و عوامل اجتماعی، همبستگی کمتری به ترتیب ۰/۶۲۲ و ۰/۵۶۱ را با معیشت بهره برداران دارند. ارتباط بین متغییرهای زمین های با معیشت بهره برداران نشان داد که مساحت مرتع با همبستگی ۰/۳۸۸ بیشترین همبستگی و تجربه بهره برداری با ۰/۲۷۰ در سطح اطمینان ۰/۹۹ پایین ترین همبستگی را با معیشت داشتند بطور کلی نتایج نشان داد از دیدگاه بهره برداران دو شاخص اقتصادی و اجتماعی، عناصر اثرگذار بر معیشت بهره برداران منطقه مورد مطالعه بوده و تاثیر مثبت و معنی داری بر معیشت داشتند.
Keywords:
Authors
احمد اکبری خادم
دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
قدرت اله حیدری دوم
دانشیار گروه مهندسی منابع طبیعی-مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
زینب جعفریان
استاد گروه مهندسی منابع طبیعی-مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری