CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

طراحی و استانداردسازی پرسشنامه ارزیابی کیفیت زندگی زنان در آستانه یائسگی و یائسه

عنوان مقاله: طراحی و استانداردسازی پرسشنامه ارزیابی کیفیت زندگی زنان در آستانه یائسگی و یائسه
شناسه ملی مقاله: JR_IJOGI-27-4_004
منتشر شده در در سال 1403
مشخصات نویسندگان مقاله:

حدیث السادات موسوی - کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
نفیسه السادات نکوئی - استادیار بهداشت باروری، مرکز تحقیقات علوم باروری و سلامت جنسی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
زهرا حیدری - دانشیار گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
مرجان قدسی زاده - کارشناس گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات علوم باروری و جنسی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
قاسم یادگارفر - دانشیار گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. مراقبت های اجتماعی و اولیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه کیل، کیل، استافوردشایر، انگلستان.

خلاصه مقاله:
مقدمه: کیفیت ­زندگی زنان ­یائسه، همواره یک مسئله مهم بهداشتی است. پرسشنامه­ های موجود در ایران برای ارزیابی کیفیت ­زندگی زنان ­یائسه پرسشنامه­ های کوتاه ترجمه­ شده­ای ­هستند که اکثرا تنها به اندازه­گیری فراوانی و شدت علائم یائسگی می پردازند و تمام ابعاد اثرگذار بر کیفیت ­زندگی در این دوران را شامل نمی­ شوند، لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی و استاندارد­سازی پرسشنامه ارزیابی کیفیت ­زندگی زنان در آستانه یائسگی و یائسه انجام شد. روش کار: نسخه فارسی پرسشنامه با فرآیند "ترجمه- برگردان- ترجمه" تهیه و بر روی ۳۷۰ نفر از زنان سن ۶۰-۴۷ ساله که به صورت تصادفی از زنان تحت پوشش مراکز جامع سلامت شاهین ­شهر اصفهان انتخاب شدند، ارزیابی شد. برای ارزیابی روایی صوری از شاخص­ امتیاز ­تاثیر، برای ارزیابی روایی محتوا از شاخص­ روایی محتوایی و نسبت اعتبار محتوا، برای ارزیابی روایی سازه از روش ­های همبستگی روایی همگرایی و روایی افتراقی و تحلیل عاملی اکتشافی و برای ارزیابی پایایی پرسشنامه و شاخص ضریب پایایی از روش های بازآزمایی و آلفای ­کرونباخ استفاده­ گردید. یافته ­ها: پرسشنامه نهایی شامل ۴ مقیاس (مقیاس روانی، جنسی، فیزیکی، روان­تنی) و ۴۳ سوال می باشد. بر اساس نتایج، هر یک از ابعاد روانی، جنسی، فیزیکی و روان تنی به ترتیب ضرایب آلفای کرونباخ ۸۶۲/۰، ۸۰۵/۰، ۶۶۹/۰، ۷۲۸/۰ و در کل ۸۷۹/۰ و به ترتیب مقادیر همبستگی درون خوشه ای ۸۷۵/۰، ۸۹۹/۰، ۸۴۱/۰، ۹۰۸/۰ و در کل ۸۲۴/۰ را کسب کردند. روایی صوری، روایی محتوا و روایی سازه تایید شد. نتیجه ­گیری: مطالعه حاضر یک ابزار استاندارد، روا و پایا برای ارزیابی کیفیت زندگی زنان در آستانه یائسگی و یائسه به زبان فارسی ارائه می­ کند و استفاده از این پرسشنامه جهت ارزیابی کیفیت زندگی این زنان می تواند گامی موثر در جهت بهبود آن باشد.

کلمات کلیدی:
اعتبارسنجی, روایی و پایایی, زنان یائسه, کیفیت زندگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2057389/