تعیین و اولویت بندی معیارهای انتخاب گونه های گیاهی شهری
Publish place: Environmental Science and Technology، Vol: 26، Issue: 3
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 45
This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-26-3_007
تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1403
Abstract:
زمینه و هدف: امروزه توجه به کیفیت محیط زیست در طراحی شهری، نقش مهمی در بهبود سطح کیفیت زندگی افراد پیدا کرده است. فضای سبز شهری به عنوان نوعی از کاربری زمین با بازدهی بالا از نظر چهار محور ارایه خدمات اکوسیستمی، اکولوژیک، زیبایی شناختی بصری و اقتصادی برای شهروندان، تاثیر به سزایی در بهبود کیفیت محیط زیست شهری دارد. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی معیارهای انتخاب گونه های گیاهی در چهار محور یاد شده، جهت بهبود کیفیت محیط زیست شهری است.
روش بررسی: در این پژوهش ۹۶ معیار از مرور منابع علمی و نظرات کارشناسان در چهار محور شاخص خدمات اکوسیستمی، اقتصادی، اکولوژیک و زیبایی شناختی بصری استخراج گردید. سپس با استفاده از روش دلفی در سه چرخه دریافت اطلاعات از پرسشنامه در سال ۱۴۰۲، نظرات ۱۴ نفر از نخبگان دانش های محیط زیست، هنر، فضای سبز و برنامه ریزی شهری و گیاه شناسان پرسیده شد. در نهایت ۷۶ معیار از ۹۶ معیار معرفی شده برای انتخاب گونه ها، اولویت بندی و انتخاب شدند و ۲۰ معیار از چرخه حذف گردیدند.
یافته ها: نتایج نشان داد در محور شاخص خدمات اکوسیستمی معیارهای ارزش زیبایی شناختی، گردشگری، تصفیه هوا، در محور شاخص اقتصادی معیارهای نهال، تجهیزات آبیاری، استهلاک و فرسودگی تجهیزات، در شاخص اکولوژیک معیارهای نیاز به آب، تعداد روزهای یخبندان در سال، متوسط تعداد روزهای آفتابی در سال و در شاخص ویژگی های زیبایی شناختی بصری فضای سبز معیارهای تنوع رنگ، تنوع بافت و حظ بصری جایگاه اصلی را به خود اختصاص دادند و برای اولویت بندی معیارهای زیبایی شناختی در نظر گرفته شدند.
بحث و نتیجه گیری: در نظرگیری معیارهای یاد شده، منتج به انتخاب گونه های گیاهی متناسب با شرایط اکولوژیک و اقتصادی و با در نظرگیری جنبه های زیبایی شناختی بصری و میزان ارایه خدمات اکوسیستمی آن ها خواهد شد. از این رو، طراحان و مدیران شهری می توانند با استفاده از اولویت بندی معیارهای گونه های گیاهی معرفی شده در این پژوهش با صرف وقت و هزینه کمتر به انتخاب گونه هایی مناسب برای محیط شهری دست یابند.
Keywords:
Authors
زهره اخگری سنگ آتش
دانشجوی دکتری محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سیدحامد میرکریمی
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. (مسوول مکاتبات)
مرجان محمدزاده
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
فاطمه هاشمی
استادیار گروه اگرواکولوژی دانشگاه آرهوس، دانمارک.