مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری با درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تصویر بدن، نگرش به خوردن و ولع خوردن در افراد دارای اضافه وزن
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 12، Issue: 2
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 55
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-12-2_008
تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1403
Abstract:
مقدمه: با توجه به افزایش تعداد مبتلایان به چاقی در سراسر جهان، هزینه های اقتصادی و خسارات مالی ناشی از چاقی، تغییر رفتار غذایی و الگوهای فکری افراد دارای اضافه وزن ضروری به نظر می رسد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تصویر بدن، نگرش به خوردن و ولع خوردن بود در افراد دارای اضافه وزن بود.
روش: طرح پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی و پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری ۴۵ روزه بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک های لاغری شهر اصفهان در زمستان ۱۴۰۰ و بهار ۱۴۰۱ بود و نمونه پژوهش با توجه به ملاک های ورود و خروج ۴۵ نفر از افراد چاق به شیوه هدفمند انتخاب شدند و پرسشنامه های تصویر بدن، نگرش به خوردن و ولع به غذا- صفت را جواب دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-۲۳ استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاکی از آن بود که درمان های شناختی- رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تصویر بدن، نگرش به خوردن و ولع خوردن اثربخش بوده اند و تفاوتی در این زمینه نداشته اند. همچنین در مرحله پیگیری اثرات درمان شناختی- رفتاری بر تصویر بدن و ولع خوردن در مقایسه با درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی از اثرات پایداری برخوردار بوده است (۰۱/۰
نتیجه گیری: براساس یافته های پژوهش می توان گفت که درمان های شناختی- رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودآگاهی از الگوهای رفتاری، عوامل محرک و فکری ناخوشایند تمرکز دارند که می تواند به اختلالات خوردن منجر شود لذا افراد براساس این رویکردهای درمانی می توانند مهارت های مورد نیاز برای مقابله با ولع خوردن را تقویت کنند و الگوهای فکری و رفتاری ناکارآمد را تغییر دهند.
Keywords:
cognitive-behavioral therapy , mindfulness-based cognitive therapy , body image , attitude towards eating , food cravings , overweight individuals. , درمان شناختی- رفتاری , درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی , تصویر بدن , نگرش به خوردن , ولع خوردن , افراد چاق.
Authors
منیژه کمالی
Ph.D. student of general psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology Department of Psychology, Isfahan (Korasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
غلامرضا منشئی
Associate Professor, Faculty of Educational Sciences and Psychology Department of Psychology, Isfahan (Korasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
هاجر ترکان
Assistant Professor, Faculty of Educational Sciences and Psychology Department of Psychology, Isfahan (Korasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :