CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بهره مندی از مدل تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS در ارزیابی پیامدهای محیطزیستی پالایشگاه های نفت (مطالعه موردی: پالایشگاه نفت فوق سنگین خوزستان)

عنوان مقاله: بهره مندی از مدل تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS در ارزیابی پیامدهای محیطزیستی پالایشگاه های نفت (مطالعه موردی: پالایشگاه نفت فوق سنگین خوزستان)
شناسه ملی مقاله: JR_EIAP-3-5_008
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:

رقیه مکوندی٭ - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه علوم محیط زیست، ارزیابی و آمایش سرزمین
بیژن مقصودلو کمالی - استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد میبد
ایرج محمدفام - استادیار گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم و پزشکی همدان، همدان

خلاصه مقاله:
یکی از شاخصهای مهم اجرایی در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه در خصوص مدیریت محیطزیستی استفاده از روش ارزیابی پیامدهای محیطزیستی (EIA) بهعنوان ابزار مهم مدیریتی در مطالعات محیطزیستی و کاهش آثار پروژه های صنعتی و رعایت اهداف توسعه پایدار است. در همین راستا پالایشگاه نفت فوق سنگین خوزستان در ۷ کیلومتری شمال شهر آبادان در استان خوزستان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد. در این پژوهش، در ارزیابی پیامدهای محیطزیستی از روش دلفی و مدل TOPSIS از مدل های تصمیمگیری چندمعیاره استفاده شد. مزیتTOPSIS  در ارزیابی آثار محیطزیستی، رتبه بندی آثار مثبت و منفی با استفاده از معیارهای متفاوت است. روش مناسب ارزیابی باید دارای معیارها و دستورالعمل هایی برای تعیین و درجه بندی شدت، دامنه و ... باشد. با استفاده از این روش در ارزیابی آثار محیطزیستی می توان گزینه (اثرات حاصل طرحی خاص) را براساس بی نهایت شاخص رتبه بندی کرد. دقت بالا و توانایی استفاده از نرم افزارهای صفحه گسترده از دیگر مزایای این روش هستند. تحقیق حاضر گامی بهمنظور معرفی روش های جدید ارزیابی آثار محیطزیستی و امکان کاربرد آن در فرایند EIA در ایران است.

کلمات کلیدی:
ارزیابی پیامدهای محیطزیستی, پالایشگاه نفت, تصمیم گیری چندمعیاره, TOPSIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2059128/