ارزیابی و تحلیل شاخص های موثر بر عملکرد زنجیره تامین داخلی با رویکرد ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه ای بیمارستان مادر شهرستان رامهرمز

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 34

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICIORS17_077

تاریخ نمایه سازی: 5 شهریور 1403

Abstract:

مدیریت زنجیره تامین در سازمان های تولیدی و خدماتی از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث افزایش عملکرد خواهد شد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف ارائه رویکرد ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه ای برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین داخلی بیمارستان مادر رامهرمز، انجام گرفت. برای دستیابی به این هدف از روش ترکیبی دیمتل و ANP استفاده شده است. ابتدا با استفاده از نظرات ۱۰ نفر از خبرگان تحقیق و سپس روش دیمتل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل مشخص می شود و سپس توسط ماتریس ارتباطات دیمتل، سوپرماتریس های ANP تشکیل می شود. ابتدا بر اساس مرور ادبیات و پیشینه پژوهش ۱۰ شاخص در ۳ بعد شناسایی و استخراج شد که در ادامه آورده شده است. ۱-خدمات۲-تجهیزات مناسب و کافی۳-مشاوره به مشتری۴-جبران خدمات در صورت انجام اشتباه۵-کارکنان۶-تخصص و توانمندی کارکنان بیمارستان۷-آموزشهای لازم کارکنان بیمارستان۸-توضیحات کافی تا مرحله رفع ابهام توسط چکیدهمدیریت زنجیره تامین در سازمان های تولیدی و خدماتی از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث افزایش عملکرد خواهد شد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف ارائه رویکرد ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه ای برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین داخلی بیمارستان مادر رامهرمز، انجام گرفت. برای دستیابی به این هدف از روش ترکیبی دیمتل و ANP استفاده شده است. ابتدا با استفاده از نظرات ۱۰ نفر از خبرگان تحقیق و سپس روش دیمتل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل مشخص میشود و سپس توسط ماتریس ارتباطات دیمتل، سوپرماتریسهای ANP تشکیل میشود. ابتدا بر اساس مرور ادبیات و پیشینه پژوهش ۱۰ شاخص در ۳ بعد شناسایی و استخراج شد که در ادامه آورده شده است. ۱-خدمات۲-تجهیزات مناسب و کافی۳-مشاوره به مشتری۴-جبران خدمات در صورت انجام اشتباه۵-کارکنان۶-تخصص و توانمندی کارکنان بیمارستان۷-آموزشهای لازم کارکنان بیمارستان۸-توضیحات کافی تا مرحله رفع ابهام توسط کارکنان۹-رفتار مودبانه و محترمانه کارکنان بیمارستان ۱۰- مدیریت . با استفاده از روش ANP ابتدا تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل پژوهش مورد بررسی قرار گرفت و سپس اهمیت و وزن عوامل مشخص شد.

Authors

فرج اله فتحی

کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، گروه مدیریت دولتی،واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز ایران

علی رئیس پور

استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز، رامهرمز، ایران