ارائه روش جدید برای پیش بینی مدل اضمحلال و بهبود شاخص بین المللی ناهمواری روسازی انعطاف پذیر
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 69
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JTIEJO-7-4_004
تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1403
Abstract:
شاخص بین المللی ناهمواری روسازی یکی از مهم ترین شاخص های ارزیابی وضعیت روسازی است که در سیستم های مدیریت و برنامه ریزی تعمیر و نگهداری روسازی استفاده می شود. در این مطالعه، به کمک الگوریتم بهینه سازی تکاملی تفاضلی و توسعه آن به روش یادگیری ماشین و با استفاده از پایگاه داده های برنامه بلندمدت روسازی، دو مدل برای پیش بینی اضمحلال شاخص بین المللی ناهمواری و بهبود عملکرد روسازی تحت اعمال روکش ارائه شده است. برای توسعه مدل اضمحلال روسازی، متغیرهای آب و هوایی، ترافیکی و سازه ای در نظر گرفته شده اند و رابطه ای برای پیش بینی افزایش شاخص بین المللی ناهمواری روسازی ارائه شده است. همچنین، میزان بهبود شاخص بین المللی ناهمواری روسازی تحت تاثیر روش های مختلف تعمیر و نگهداری مرسوم در ایران بررسی شد و رابطه ای برای پیش بینی میزان کاهش این شاخص تحت اعمال روکش ارائه شده است. تعداد ۵۲۰ و ۳۳۶ ردیف داده برای توسعه مدل های اضمحلال و بهبود عملکرد روسازی استفاده شده است. مدلهای پیشبینی شده از دقت بسیار خوبی برخوردارند. ضریب تعیین مدل اضمحلال روسازی ارائه شده برابر با ۹۹/۰ و میانگین خطای مطلق معادله ارائه شده برای داده های آموزش و آزمایش کمتر از ۱/۰ می باشد که دقت آن در مقایسه با سایر مدل های ارائه شده تا کنون به دلیل در نظر گرفتن متغیرهای متنوع و روش توسعه داده شده، بسیار زیاد است. ضریب تعیین مدل بهبود توسعهیافته برای داده های آموزش و آزمایش برابر ۹۷/۰ و جذر میانگین مربعات خطا تقریبا برابر ۲/۰ بهدست آمد.
Keywords:
شاخص بین المللی ناهمواری روسازی , اضمحلال روسازی انعطاف پذیر , مدل سازی , بهبود عملکرد روسازی انعطاف پذیر , الگوریتم بهینه سازی تکاملی تفاضلی
Authors
رضا سپاس پور
دانشجو، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه امیرکبیر، تهران
مهرداد احسانی
دانشجو، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه امیرکبیر، تهران
حامد ناصری
دانشجو، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه امیرکبیر، تهران
فریدون مقدس نژاد
استاد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه امیرکبیر، تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :