اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر دشواری های تنظیم هیجان بیماران دیالیزی دارای افسردگی
Publish place: Clinical Journal of Avicenna، Vol: 31، Issue: 2
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 34
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SJH-31-2_004
تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1403
Abstract:
سابقه و هدف: نارسایی کلیوی با مشکلات خلقی و هیجانی بیماران مرتبط است که نیازمند مداخلات روان شناختی موثر است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy; ACT) بر دشواری های تنظیم هیجان بیماران دیالیزی دارای افسردگی بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل نابرابر بود. جامعه ی آماری شامل بیماران دیالیزی تحت درمان در بیمارستان شهید هاشمی نژاد (تهران) در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ بودند. تعداد ۴۲ بیمار دیالیزی دارای افسردگی که نمره ی آن ها در پرسش نامه ی افسردگی بک بالاتر از ۲۹ بود، به روش نمونه گیری هدفمند (نوع همگن) انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابتدا، هر دو گروه در مرحله ی پیش آزمون به مقیاس دشواری های تنظیم هیجان پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش در جلسات درمان ACT شرکت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. در نهایت، گروه ها پس آزمون را تکمیل کردند و داده ها گردآوری شد.
یافته ها: نتایج آزمون مانکووا نشان داد که پس از کنترل اثرهای پیش آزمون، تفاوت معناداری در ترکیب خطی مولفه های دشواری های تنظیم هیجان دو گروه وجود دارد (۰/۹۰۴ = T پیلایی، ۳۹/۰۷۰ =۶،۲۵F، ۰/۰۰۱=P). آزمون های تک متغیری تحلیل کوواریانس نیز کاهش معناداری (۰/۰۱ >P) در تمامی این مولفه ها در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل نشان داد.
نتیجه گیری: برنامه ی ACT درمانی موثر برای کاهش دشواری های تنظیم هیجان بیماران دیالیزی افسرده است که به عنوان اولویت درمانی پیشنهاد می شود.
Keywords:
Acceptance and Commitment Therapy , Depression , Dialysis , Emotion Regulation , افسردگی , تنظیم هیجان , درمان پذیرش و تعهد , دیالیز
Authors
فاطمه فراهانی
Department of Psychology, Faculty of Humanities, Arak University, Arak, Iran
تورج سپهوند
Department of Psychology, Faculty of Humanities, Arak University, Arak, Iran
مهدیه شفیعی تبار
Department of Psychology, Faculty of Humanities, Arak University, Arak, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :