CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر تنش شوری بر خصوصیات ریختی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایه های نر و ماده شاهدانه (.Cannabis sativa L)

عنوان مقاله: تاثیر تنش شوری بر خصوصیات ریختی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایه های نر و ماده شاهدانه (.Cannabis sativa L)
شناسه ملی مقاله: JR_IJRFP-30-2_006
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه بهشتی - MSc. Graduated, Dept. Horticultural Sciences, Plant Production faculty, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Gorgan, I.R. Iran
سارا خراسانی نژاد - Assist. Prof., Dept. Horticultural Sciences, Plant Production faculty, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Gorgan, I.R. Iran.
خدایار همتی - Assist Prof., Dept., Horticultural Sciences, Plant Production faculty, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, I.R. Iran.

خلاصه مقاله:
شاهدانه (.Cannabis sativa L) یکی از مهمترین گیاهان دارویی دوپایه است که در بیشتر کشورهای توسعه یافته دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش، با هدف مقایسه مقاومت به شوری در پایه های نر و ماده شاهدانه، به صورت آزمایش فاکتوریل براساس طرح کاملا تصادفی انجام شد که تیمارهای تنش شوری در چهار سطح (۰، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ میلی مولار) روی دو جنس نر و ماده با سه تکرار و در محیط گلخانه اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثرمتقابل تنش شوری و جنس بر اجزای عملکرد گیاه، فنل ­کل، فعالیت آنتی­اکسیدانی، فلاونوئید کل، پرولین و قند کل در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. افزایش سطح شوری به طور معنی داری سبب کاهش ارتفاع گیاه، تعداد برگ، وزن تر و خشک گیاه در هر دو جنس گردید اما وزن ریشه، طول ریشه و تعداد گل عموما در گیاه ماده افزایش پیدا کرد. همچنین افزایش سطح شوری به طور معنی داری سبب افزایش متابولیت های ثانویه از قبیل فنل، فلاونوئید، پرولین و قند در هر دو جنس نر و ماده شد. اما میزان آنتی اکسیدان با افزایش سطح شوری در جنس ماده افزایش و در جنس نر نسبت به شاهد کاهش نشان داد. نسبت سدیم به پتاسیم، به­عنوان یک شاخص متحمل به شوری در نظر گرفته شد و بیشترین نسبت سدیم به پتاسیم در پایه های ماده در سطح ۷۵ و  ۱۰۰ میلی­مولار شوری به ترتیب در اندام هوایی و ریشه پایه ماده مشاهده شد. نتیجه گیری شد که گیاه ماده تا سطح ۷۵ میلی مولار شوری را تحمل می کند و در این سطح شوری، عملکرد و تولید زی توده در جنس ماده از مقادیر بالاتری برخوردار است ولی در تیمارهای شوری بالاتر از سطح ۷۵ میلی مولار، گیاه ماده از لحاظ شوری حساس تر از گیاه نر می باشد.

کلمات کلیدی:
Antioxidants, Potassium, Proline, plant sex, calcium

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2076178/