CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی ژنتیکی گونه های وحشی و تجاری پسته براساس خصوصیات ریخت شناختی و نشانگرهای مولکولی RAPD-PCR

عنوان مقاله: ارزیابی ژنتیکی گونه های وحشی و تجاری پسته براساس خصوصیات ریخت شناختی و نشانگرهای مولکولی RAPD-PCR
شناسه ملی مقاله: JR_IJRFP-30-1_003
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

فرحناز نریمانی - MSc. Graduated, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Ilam, I.R. Iran.
جواد عرفانی مقدم - Assoc. Prof., Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Ilam, I.R. Iran.
علی اشرف مهرابی - Assoc. Prof. Dept. Biotechnology, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, I.R. Iran.

خلاصه مقاله:
در این پژوهش، ۴۴ ژنوتیپ و رقم از سه گونه متعلق به جنس Pistacia شامل P. atlantica  (۱۵نمونه)،P. khinjuk  (۲۳ نمونه) و P. vera  (۶ رقم) که از بخش های مختلف استان ایلام و سمنان جمع آوری شده بودند بر اساس صفات برگ و میوه ارزیابی شدند. نتایج ارزیابی صفات ریختی نشان داد تنوع (ضریب تغییرات فنوتیپی) بالایی در صفات مرتبط با میوه در مقایسه با صفات برگ بین گونه ها وجود داشت. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد، ۳ عامل اصلی ۰۴/۹۴% واریانس کل بین نمونه ها را توجیه نمودند. در تجزیه به عامل  ها، وزن میوه، قطر و طول میوه، وزن مغز و وزن پوسته سخت جزء صفات مهم و تاثیر گذاری بودند که در عامل اول قرار گرفتند و نزدیک به ۵۲%  واریانس کل را توجیه نمودند. نتایج به دست آمده از تجزیه خوشه ای، نمونه های مورد بررسی را به سه گروه اصلی تقسیم کرد به طوری که نمونه های متعلق به هر گونه در گروه های مجزا تفکیک شدند. همچنین، در بخش دوم این آزمایش، تنوع ژنتیکی بین نمونه ها با ۱۲ آغازگر RAPD بررسی شد. در مجموع ۷۱ آلل شناسایی شدند و اندازه آلل ها در محدوده ۲۸۰ تا ۲۵۰۰ جفت باز متغیر بود. تعداد آلل مشاهده شده برای هر مکان از ۴ (OPA-۱۶ و OPA-۱۸) تا ۹ (Customprimer) آلل با میانگین ۹۱/۵ آلل برای هر مکان بود. شاخص محتوی چندشکلی (PIC) برای مکان OPB-۱۴ بیشترین (۴۸۳/۰) و برای مکان OPA-۱۳ کمترین مقدار (۰۸۹/۰) و میانگین آن ۳۵/۰ در بین همه مکان های RAPD بود. دامنه تشابه ژنتیکی ژااکارد میان نمونه ها از ۲۷/۰ تا ۸۴/۰ ثبت شد. نتایج حاصل از این پژوهش، در طبقه بندی، حفاظت و شناسایی منابع ژنتیکی پسته کمک می کند و میتواند در برنامه های به نژادی این محصول موثر باشد.

کلمات کلیدی:
Allele, cluster analysis, Genetic diversity, Morphometric variation, Polymorphism

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2076192/